magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dopravný podnik má desať nových autobusov na zemný plyn
@ Doprava -> DPMK      Mar 30 2009 - 14:21 GMT
(SITA) – V Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) pribudlo desať nových autobusov na plynový pohon (CNG) značky Citelis, ktoré dodala firma IRIS BUS IVECO za 3,7 milióna eur. Ako dnes na krátkom brífingu uviedol generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč, je to prvá časť z celkovej dodávky 40 autobusov, ktoré podnik nevyhnutne potrebuje na obnovu vozového parku. Ide o kåbové autobusy s dåžkou 18 metrov vyrobené v Taliansku a montované v Českej republike. „Musíme ich ešte kompletne preveriť, vybaviť pre nich riadne evidenčné čísla a v polovici apríla budú nasadené na jednotlivé linky smerujúce najmä na sídliska ahanovce, Dargovských hrdinov a Nad jazerom.

„Sú nové, moderné a veľmi pekné. Som rád, že môžeme našim cestujúcim ponúknuť nové pohodlné autobusy a verím, že sa v nich budú cítiť príjemne a nebudú ich ničiť. Dúfam, že sa aj našim vodičom bude pracovať v nových autobusoch lepšie,“ uviedol generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. Na otázku agentúry SITA, či pre rozmáhajúci sa vandalizmus nechcú nasadiť do autobusov aj kamery, Tkáč uviedol: „Najprv si počkáme, či sa to osvedčí v iných mestách a potom zvážime aj túto možnosť.“ Vandali poškodzujú nielen sedadlá, ale v ostatnom čase ukradli aj viac ako tucet elektronických zariadení na označovanie lístkov.

V nových autobusoch už budú namontované všetky zariadenia informačného systému potrebné pre vodiča, ale aj pre cestujúcich, napríklad hlásenie zastávok či označovače cestovných lístkov. Autobusy majú plne automatickú prevodovku, výkon motora je 228 kW pri objeme 7 790 cm kubických. Maximálna rýchlosť je 80 km/h. Cena jedného autobusu na CNG je 370 610 eur. „Nové autobusy zároveň spåňajú aj najprísnejšie kritériá Európskej únie z ekologického hľadiska,“ dodal Tkáč. Týmto spôsobom chce DPMK prispieť k zlepšeniu životného prostredia a zníženiu škodlivých emisií v ovzduší, ktoré sú v Košiciach najvyššie.

Naposledy pribudli dopravnému podniku nové autobusy na prelome rokov 2007 - 2008, išlo o 19 autobusov značky Tedom za približne 3 319 391 eur.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]