magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS bude posudzovať zákon o zbraniach aj v máji
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 31 2009 - 12:13 GMT
(SITA) – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR sa na dnešnom verejnom zasadaní zaoberalo zákonom o zbraniach a strelive. Pojednávanie odročili na 20. mája. Zákonom sa ÚS zaoberá na základe podania Generálneho prokurátora SR (GP) a Krajského súdu Bratislava, podľa ktorých viaceré napadnuté ustanovenia zákona o zbraniach sú v rozpore s Ústavou SR. Právny zástupcu GP Vladimír Horváth stiahol časť podania napadnutých ustanovení týkajúcich sa odpisu registra a koncesnej listiny, lebo v dôsledku novelizácie došlo k ich obsahovej zmene. Na ostatných častiach podania ďalej trvá.

„Pôvodne mal žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu predložiť policajnému úradníkovi odpis registra trestov, čo GP považuje za neprimeraný zásah do súkromia. Policajný orgán sa tak bezdôvodne dozvedá aj o skutočnostiach, ktoré s vydaním zbrojného preukazu nesúvisia. Po troch novelizáciách zákona už odpis nemusí prikladať žiadateľ, ale o odpis požiada prokuratúru policajný úradník vybavujúci žiadosť o vydanie zbrojného preukazu. Princíp teda ostal zachovaný a požiadal som ÚS, aby na to prihliadol pri posudzovaní ostatných napadnutých ustanovení,“ povedal Horváth.

Zákon ďalej rozšíril pojmy bezúhonnosť a spoľahlivosť, ktoré sú základným predpokladom pre vydanie zbrojného pasu. Toto rozšírenie pojmov podľa generálneho prokurátora obmedzuje práva tých, voči ktorým bolo napríklad zastavené trestné stíhanie, alebo neboli odsúdení.

GP sa nepozdávajú ani ustanovenia, podľa ktorých napríklad dediči majú lehotu iba sedem dní na vybavenie vecí súvisiacich s držbou zbrane, alebo zbierky zbraní.

(SITA, ič;mt), 2009033112090   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]