magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kultúrne centrá Abova a Rudohoria oživia kultúru na vidieku
@ Kultúra -> Podujatia      May 04 2009 - 11:03 GMT
SITA) – Košický samosprávny kraj (KSK) zriadil začiatkom roka dve nové kultúrne centrá (KC) – Abova v Bidovciach a Rudohoria v Moldave nad Bodvou. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, KC sú príspevkovými organizáciami a v súčasnosti už začínajú vyvíjať vlastnú činnosť. Riaditeľkou KC Abova je Renáta Kočišová, KC Rudohorie vedie Michal Kupec.

"Je to výsledok koncepčnej práce, nie jednorazový nezmyselný krok. V koncepcii vytvárania centier budeme pokračovať aj ďalej, pretože sa nám javia životaschopnejšie ako osvetové strediská tým, že nepracujú iba podľa zákona o osvetovej činnosti, ale napåňajú aj iné kultúrne služby," povedala vedúca odboru kultúry úradu KSK Jana Kovácsová. Doložila, že okres Košice – okolie je atypický tým, že nemá okresné sídlo a nemal vlastné osvetové a kultúrne stredisko. Túto funkciu suplovalo Krajské osvetové stredisko (KOS) Košice.

Kultúrne centrá majú prispieť najmä organizačne a metodickou pomocou talentovaným kolektívom a jednotlivcom pri rozvíjaní ich činnosti. Pustili sa aj do hľadania a podchytenia ľudí, ktorí sa venujú pôvodnej remeselníckej činnosti. S cieľom zvýšiť návštevnosť a atraktívnosť podujatí sa budú snažiť o ich zlučovanie so zapojením viacerých foriem.

KC Abova pôsobí v spádovom území 64 obcí okresu Košice - okolie. Riaditeľka Kočišová uviedla, že KC prevzalo na seba tri ťažiskové podujatia KOS - a to Dargovskú ružu, Abovské folklórne slávnosti, ktoré sa rozšíria na dva dni a Valalicku krojovanú parádu. Doložila, že pripravujú viacero nových aktivít. Ako uviedol riaditeľ KC Rudohorie Kupec, hlavným cieľom centra je podpora tradičnej ľudovej kultúry, pod ktoré prešla aj miestna hvezdáreň v Medzeve. V pôsobnosti má 33 obcí.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]