magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jediná možnosť vidieť originály erbových listín
@ Aktuálne -> Rôzne      May 05 2009 - 08:30 GMT

(SITA) – Košičania a návštevníkov mesta majú jedinečnú príležitosť vidieť prvý raz originály košických erbových listín na výstave Erbové listiny mesta Košice. Výstavu otvorí riaditeľ Archívu mesta Košice Jozef Kirst vo štvrtok 7. mája o 10:00 v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici č. 59 pri príležitosti 640. výročia udelenia prvej erbovej listiny Mestu Košice. Ide o najvzácnejšie dokumenty k erbu mesta Košice, ktoré sa okrem výnimočnej historickej hodnoty v európskom meradle pokladajú aj za klenoty gotického a renesančného umenia. Za stálej prítomnosti pracovníka archívu budú originály vystavené len v tento jediný deň. Okrem štyroch erbových listín budú vystavované aj pečatidlá a pečate užívané stáročia Mestom Košice, ako aj aplikácie najmä poslednej erbovej listiny z roku 1502. Tú mesto používa s rôznymi aplikáciami už celých päť storočí až do dnešných dní.
Ïalšie dni budú vystavené faximílie. Originály týchto listín v Košiciach súčasná generácia vôbec nemala možnosť vidieť. Výstava originálov erbových listín sa v Košiciach v ďalších rokoch nepredpokladá. Plánuje sa však v rámci EHMK 2013 ich prezentácia v Marseille.
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]