magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kultúrne organizácie v Košickom kraji pozývajú na Noc múzeí
@ Kultúra -> Podujatia      May 13 2009 - 11:29 GMT

(SITA) - Sviatok múzejníkov oslávia kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja (KSK) podujatiami, ktoré naplánovali na niekoľko dní, informovala hovorkyňa KSK Soňa Jakešová. Medzinárodný deň múzeí každoročne pripadá na 18. mája.

Vo Východoslovenskej galérii v Košiciach budú oslavy trvať dva dni. V piatok 15. mája galéria pripravila výstavy, súťaže a programy pre škôlkarov, školákov a študentov. Na sobotu 16. mája je pripravený večerný program na nádvorí galérie na Hlavnej 27, začne sa o 19:00 a skončí sa hodinu po polnoci.

Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach v objekte Divíznej budovy na Hviezdoslavovej bude v sobotu 16. mája otvorené od 18. hodiny. Verejnosť čakajú nočné rozhovory o prírode, prírodovedná expozícia, zvuky nočnej prírody, maľovanie na kamene, uskutoční sa módna prehliadka Spodná bielizeň našich babičiek, ľudové zvyky a obyčaje predstavia v pásme U sušedoch na ľabdze, budú živé ukážky prípravy tradičného ženského účesu, ukážky čipkovania, paličkovania a frivolitkovania. Záujemcovia sa stretnú s numerologičkou, pripravená je Lekáreň u Božieho oka v spolupráci s Klubom dejín medicíny pri VSM.

V Miklušovej väznici bude animovaná prehliadka Návraty do minulosti – kat Mikluš sa vrátil, v spolupráci s Divadelnou a šermiarskou skupinou Aramis a stretnutie s bylinkárkou. V Rodošte – pamätnom dome Františka II. Rákocziho, si záujemcovia môžu raziť pamätné mince, čaká ich turecké prekvapenie a orientálne tanečnice.

Noc vo Vlastivednom múzeu v Trebišove bude 15. mája od 19.00 do 23.00. Na nádvorí pred kaštieľom vystúpi skupina populárnej hudby z Trebišova, program bude pokračovať prezentáciou Andrássyovci v Trebišovskom regióne. Prístupné budú aj výstavy. V areáli múzea bude 18. mája koncert populárnej hudby, ukážky tradičných dopravných prostriedkov, príprava tradičného ľudového jedla. Múzejníci pripravili aj ukážky kynologického výcviku služobných psov a ukážky tradičných remesiel.

Banícke múzeum v Rožňave ponúkne 16. mája výstavy v galérii múzea na Námestí baníkov, premietanie videozáznamov, nočné čítanie z histórie regiónu, nočnú prehliadku expozície baníctva a hutníctva Gemera.

Zemplínske múzeum Michalovce privíta 15. mája deti, ktoré tu prežijú pútavý súťažno-poznávací nočný program a prespia v portrétnej sále múzea. Dospelých pozývajú 16. mája o 21:00 na nočnú prehliadku kaštieľa so sprievodcami v historických kostýmoch, posedením pri pohári vína a tanečným vystúpením. Vstupné bude 5 €. V nedeľu bude v areáli Zemplínskeho múzea rad podujatí – vystúpia folklórny súbor Zemplínik, bude ukážka strelných zbraní gotiky, renesancie a baroka zakončená súbojom pištoliarov zo skupiny historického šermu Vikomt, ukážka práce poľovných psov „No počkaj, zajac“, prezentácia sokoliarov, koncert žiakov. Na všetky akcie bude v nedeľu voľný vstup.

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi pozýva v sobotu 16. mája na prehliadku od 17. do 22. hodiny. Návštevníci sa vydajú po stopách nočných živočíchov, dozvedia sa o čarovnej moci bylín, krásach nočnej oblohy, absolvujú skautský workshop hier a tvorivých nápadov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]