magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická opera uvedie premiéru Eugena Onegina v ruštine
@ Kultúra -> Divadlo      May 26 2009 - 13:20 GMT

(SITA) – Opera košického Štátneho divadla pripravila pre milovníkov vážnej hudby na piatok večer premiéru klasického diela Petra Iľjiča Čajkovského Eugen Onegin. Operní umelci naštudovali dielo pod vedením známej estónskej režisérky Oľgy Kapanina v ruštine. Hudobné naštudovanie bolo pod dirigentskou taktovkou Dušana Štefáneka v alternácii s domácim dirigentom Igorom Dohovičom. Scénu pripravil Milan Ferenčík, kostýmy navrhol Andrej Suchanov.

Ako povedal umelecký šéf opery Peter Dvorský Je to dielo, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia predovšetkým mladí umelci a verím, že naštudovanie bude mať dobrý ohlas a priláka aj mladých ľudí.“.

„Na Puškinovo dielo zložil Čajkovský hudbu tak, aby dielo mohli uvádzať konzervatoristi. Je to dielo o mladých a pre mladých. A ja som tu v Košiciach medzi tunajšími mladými, talentovanými opernými umelcami našla akoby pokračovateľov, s ktorými si rozumiem profesionálne i emocionálne,“ povedala režisérka Kopanina.

Realizátori poňali dielo ako spomienku Onegina na udalosti spred dvadsiatich rokov. Divákov oslovia nielen lyrické scény, romantika 19. storočia v cárskom Rusku s plesmi, súbojom, aristokraciou, známymi áriami s citovým nábojom, ale najmä charakter hlavných postáv Tatiany a Onegina.

Ako potvrdila Kapanina, v Košiciach našla výborný ansámbel, a tak hlavné postavy naštudovali vo viacerých alternáciách. Onegina stvárnia Marek Gurbaľ, Jakub Pustina, Richard Šveda a Peter Mazalan. Rolu Tatiany predvedú Tatiana Paľovčíková a Petra Záhumenská, postavu Lenského Peter Berger, Juraj Nociar a Jaroslav Dvorský.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]