magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

USE THE CITY FESTIVAL
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 04 2009 - 12:03 GMT

Sloganom kampane kandidatúry mesta Košice v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry a víťazného projektu INTERFACE je slovné spojenie USE THE C!TY – POUŽI MESTO. Vyzýva svojich užívateľov, teda obyvateľov Košíc, použiť mesto, vyjsť von do ulíc mesta, aktívne sa zapojiť do verejného života, začať komunikovať s kultúrou a umením, ktoré urbánny priestor ponúka.

Cieľom rovnomenného nového festivalu pouličného umenia USE THE CITY FESTIVAL je predstaviť všetky formy, žánre a podoby pouličného umenia. Vo svojom programe spojí prezentáciu tvorby slovenských a zahraničných umelcov a rôzne formy komunitných aktivít laickej verejnosti. Program bude tvoriť široké spektrum žánrov a prejavov subkultúry a pouličného umenia, inovatívne formy intervencií do verejného priestoru a premeny urbánneho priestoru a zároveň neumelecké aktivity spojené s aktivizovaním verejnosti/publika.

Cieľom festivalu je tiež iniciovať diskusiu o možnostiach vnímania netradičných druhov umenia prostredníctvom využitia umeleckej, kultúrnej a občianskej intervencie do verejného priestoru. Popri umeleckom programme a verejnej prezentácii jednotlivých žánrov bude dôležitou súčasťou festivalu vzdelávanie umelcov a publika prostredníctvom zapojenia do umeleckých procesov, workshopov a diskusií.

Festival by sa mal stať každoročným profilovým podujatím projektu INTERFACE KOŠICE 2013. Jeho hlavným cieľom je oživiť mesto (prioritne jeho “necentrálne” lokality) a otvoriť tvorivý a priamy dialog street-art umelcov s verejnosťou. V Košiciach a okolí pôsobí niekoľko zaujímavých jednotlivcov, subjektov, iniciatív a občianskych združení v oblasti street art, ktorých tvorbu chceme podporiť aktívnou participáciou a prezentáciou na festivale.

Koncept festivalu zahàňa tieto základné programové línie:

PERFORMATÍVNE A VÝTVARNÉ UMENIE VO VEREJNOM PRIESTORE
 (pouličné divadlo, performance, happening, multimédia a videoart)

PREJAVY SUBKULTÚRY, URBAN ART A STREET ART (graffiti, skating, slam poetry, hip-hop, breakdance)

PRIAMA A NEPRIAMA AKTIVIZÁCIA VEREJNOSTI (flashmob projekty, verejné diskusie)

INTERVENCIE DO VEREJNÉHO PRIESTORU (architektúra a premeny súčasného urbánneho priestoru)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]