magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Magistrát zaručuje dostatok miest v MŠ
@ Aktuálne -> Školstvo      Jun 15 2009 - 09:10 GMT
Ilustraèné foto

KOŠICE 15. júna (SITA) – Kapacita miest v dvoch detských jasliach a 57 materských školách (MŠ), ktorých zriaďovateľom je mesto Košice, je dostatočná. „V materských školách nie je nedostatok miest a aktuálna kapacita postačuje,“ uviedla v odpovedi na otázky tlačovej agentúry SITA hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková. Doložila, že k 15. septembru 2008 bolo v týchto 57 MŠ zapísaných 5 228 detí, zriadených je 242 tried. V rozpočte mesta Košice je na prevádzku MŠ na rok 2009 vyčlenených vyše 11,135 mil. eur. Od 1. septembra 2005 do 31. augusta 2009 sa v Košiciach narodilo okolo 6498 detí.

Demografický vývoj je stabilný, neklesá ani nerastie. Košický magistrát nemá obavy, že by v jeseni tohto roku, či v budúcom roku chýbal väčší počet miest pre deti v škôlkach. „Počet tried, ktoré máme celkovo k dispozícií je 286 a vieme v nich umiestniť 6296 detí. Podľa potreby k dispozícií máme voľných ešte 44 tried. Aj pre nasledujúci školský rok 2009/2010 otvárame už v jestvujúcich škôlkach štyri nové triedy,“ uviedla Mihoková.

Podľa Mihokovej aktuálna kapacita materských škôl je dostatočná a ak nie je možné umiestniť dieťa pre naplnenosť v konkrétnej materskej škole, v zmysle nového školského zákona, ktorý určuje počty detí, je možné dieťa umiestniť v najbližšej materskej škole. „V prípade potreby je možné v budúcnosti otvoriť ďalšie triedy, ktoré sú k dispozícii už teraz, išlo by len o technickú úpravu tried, ktorá si nevyžaduje investičné náklady,“ argumentuje Mihoková.

Okrem mestských škôlok sú Ministerstvom školstva SR (MŠ SR) ešte evidované tri súkromné a tri cirkevné materské školy, ktoré majú nárok na finančný príspevok od mesta. Ïalšie škôlky zradili a prevádzkujú na svoje náklady niektoré mestské časti, napríklad Staré Mesto má šesť takýchto škôlok s 27 triedami, v Šaci je jedna škôlka. V meste navyše pôsobia súkromné neziskové organizácie, ktoré zriadili súkromné materské školy a detské jasle, tie však mesto neeviduje, lebo nie sú registrované v sieti MŠ SR a nemajú nárok na finančný príspevok z podielových daní mesta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]