magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Menovacie dekréty si prevezme 41 riaditeľov stredných škôl
@ Aktuálne -> Školstvo      Jun 18 2009 - 10:17 GMT
KOŠICE 18. júna (SITA) – Menovacie dekréty 41 novým riaditeľom stredných škôl a školských zariadení odovzdal dnes predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa. Zároveň odovzdal ďakovné listy deviatim riaditeľom, ktorí končia vo funkcii. Posledný júnový deň sa totiž skončí funkčné obdobie riaditeľom 41 stredných škôl a dvoch školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Päťročné funkčné obdobie bolo ustanovené zákonom.

Regionálna samospráva od marca do júna vyhlásila výberové konania na obsadenie funkcií riaditeľov. Výberovými komisiami boli rady jednotlivých škôl. O post riaditeľa sa vo väčšine prípadov uchádzali aj doterajší štatutári, vo viacerých výberových konaniach rozhodovala rada len o jednom uchádzačovi. Na základe výberových konaní prevezme menovacie dekréty na ďalšie päťročné funkčné obdobie 34 staronových riaditeľov - 25 mužov a osem žien, a sedem nových riaditeľov - jeden muž a šesť žien.

„Po skončení prvého funkčného obdobia vidíme zmysel legislatívneho opatrenia hlavne v tom, že riaditelia majú jasne vymedzený čas na riadenie školy. Po jeho uplynutí skladajú účty školskej rade. Tá má možnosť posúdiť ich prácu, napredovanie školy, študijné výsledky, plnenie rozvojových plánov, aktivity pri získavaní mimorozpočtových zdrojov a ďalšie ukazovatele. Výsledky výberových konaní ukázali, že nie všetci riaditelia si poradili s problémami a nie všetci preto opätovne dostali dôveru školskej rady,“ povedal vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

V prípade dvoch škôl - Gymnázia Šrobárova Košice a Obchodná akadémia Polárna Košice, bolo pre rovnosť hlasov vyhlásené druhé kolo výberového konania. V prípade, že bude opäť neúspešné, môže zriaďovateľ vymenovať novú výberovú komisiu, prípadne výberom poveriť územnú školskú radu.

Spolu sa v roku 2009 uskutočňujú výberové konania na riaditeľov škôl v päťdesiatich školách a v dvoch školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK z celkového počtu 83 škôl a sedem školských zariadení. Sedem výberových konaní sa už uskutočnilo koncom januára a začiatkom februára.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]