magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Hudobný festival Hevhetia otvorí klavirista Miki Skuta
@ Kultúra -> Koncerty      Jul 07 2009 - 14:33 GMT
Miki Skuta

KOŠICE 7. júla (SITA) – V poradí už druhý ročník Letného hudobného festivalu, organizovaného hudobným vydavateľstvom Hevhetia, sa uskutoční v júli a auguste v Košiciach. Ako informoval organizátor Igor Petruška, v metropole východu sa od 9. júla predstaví v rámci šiestich koncertov hudobná špička z domova i zo zahraničia. „Festival otvorí momentálne jeden z najrešpektovanejších slovenských hudobníkov, s vysokým kreditom nielen doma, ale i v zahraničí, klavirista, skladateľ, aranžér a producent Miki Skuta. Jeho prevedenie Goldbergových variácií, slávneho diela J. S. Bacha, si budú môcť milovníci hudby vychutnať už 9. júla v priestoroch múzea Vojtecha Löfflera na Alžbetinej ulici.

Český basgitarista Pavel Jakub Ryba sa predstaví v Košiciach s novým koncertným programom a zároveň predstaví svoj najnovší prírastok v diskografii – koncertné DVD z minuloročného vystúpenia v Jazz Tibet Clube v Olomouci. Vystúpenie sa uskutočnilo v rámci koncertného turné, na ktorom Pavlovu sprievodnú kapelu The Fish Men doplnil renomovaný americký gitarista Dean Brown. Koncert Pavla a jeho „rybích mužov“, ktorý sa uskutoční 16. júla v štýlových priestoroch archeologického komplexu na Hlavnej ulici, by si nemal nechať ujsť žiaden hudobný fajnšmeker.

Produkciu z absolútne odlišného žánrového súdka predstaví zoskupenie s názvom Lotz Trio, ktoré koncertuje na replikách basetových rohov fenomenálneho prešporského a viedenského nástrojára Theodora Lotza. Na koncerte v priestoroch Kaplnky sv. Michala (29. júla) predstavia skladby zo svojho najnovšieho albumu Divertissement - Pre tri basetové rohy.

Mladý košický hudobník, hráč na akordeón Peter Katina má na svojom konte okrem viacerých ocenení na rôznych medzinárodných súťažiach aj kritikou priaznivo prijaté CD s názvom Flashing. Na svojom vystúpení v priestoroch Hevhetia Music & Gallery, ktoré sa uskutoční 6. augusta, predstaví Peter materiál zo svojho nového štúdiového titulu Prelúdiá a fúgy op. 87 z pera Dmitrija Šostakoviča.

Bez pochýb silný hudobný zážitok ponúkne 13. augusta opäť Miki Skuta, tentoraz v spoločnosti hráča na trombón Berta Müttera. Ich vystúpenie vo Východoslovenskej galérii, v rámci ktorého predstavia skladby z nového albumu s názvom Initial Epilogues, poteší najmä tých poslucháčov, ktorí obľubujú dobrodružstvá tzv. riadenej improvizácie.

Podľa Petrušku skutočnou čerešničkou na festivalovej torte bude vystúpenie svetoznámeho talianskeho hudobníka Vittoria Ghielmiho a súboru viol da gamba s názvom Il Suonar Parlante, s hosťujúcou sopranistkou Gracielou Gibelli. Koncertný repertoár zoskupenia budú tvoriť skladby z pera takých velikánov ako H. Purcell, J. S. Bach či T. Hume, no takisto autorské skladby z pera V. Ghielmiho. Zážitok z vystúpenia nepochybne umocnia aj pôsobivé priestory Rehoľného domu premonštrátov na Hlavnej ulici, v ktorých sa koncert uskutoční. Pre zaujímavosť - autorom výrazu Il Suonar Parlante je Nicoló Paganini a vzťahuje sa k zvláštnej zvukovej technike, pri ktorej dokážu hudobné nástroje verne napodobniť ľudský hlas. Táto technika sa dodnes zachovala v okrajových častiach Európy i mimo nej, a je podstatná pre novú interpretáciu nášho starého hudobného dedičstva.

Záverečný koncert festivalu bude zasvätený dielu svetoznámeho francúzskeho skladateľa Olivera Messiena Vingt Regards sur l´ Enfant - Jesus, čo vo voľnom preklade znamená Dvadsať pohľadov na malého Ježiša, v podaní renomovanej klaviristky Nory Skutovej.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]