magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Večery krásnej hudby budú cez víkend v kostole premonštrátov
@ Kultúra -> Podujatia      Jul 22 2009 - 09:01 GMT

KOŠICE 22. júla (SITA) – Mesto Košice a Samick Musical Instrument co., Incheon-Korea pozývajú širokú verejnosť na večery krásnej hudby. Prvý koncert vážnej hudby s názvom Piano Night sa uskutoční v sobotu 25. júla o 19.30 v kostole Najsvätejšej Trojice (Premonštráti) na Hlavnej 67. Tóny Gala Opery sa budú niesť týmto chrámom aj v nedeľu 26. júla od 16.00. „Elitní interpreti zahraničnej hudobnej scény v spolupráci s vynikajúcimi umelcami zo Slovenska sa postarajú o nezabudnuteľný zážitok,“ hovorí Dagmar Duždová, hlavná organizátorka podujatia. Oba koncerty sú zaradené do cyklu Medzinárodné Košice, ktorého hlavnou ideou je budovanie mostov medzi rozličnými kultúrami pomocou nádherného jazyka vážnej hudby. Duždová doložila, že hudba otvára dušu, utišuje myseľ a zotiera rozdiely medzi ľuďmi. Cieľom podujatia je aj obohatenie programu košického kultúrneho leta.

Prvý koncert s príznačným názvom Piano Night bude patriť klavírnej tvorbe. Poslucháči si v podaní sólistov, klaviristov z Južnej Kórey, vypočujú unikátne Koncerty pre dva klavíry a orchester. „Tieto skladby sa obyčajne nehrávajú. Je totiž technicky náročné inštalovať v koncertných sálach na Slovensku dve koncertné krídla aj s orchestrom. Priestory aj akustika kostola premonštrátov sú na túto príležitosť ako stvorené. O ich excelentné predvedenie sa určite postarajú sólisti z Južnej Kórey, ktorí patria medzi to najlepšie na medzinárodnej scéne vážnej hudby. Sprevádzať ich bude komorný orchester Cassovia pod dirigentskou taktovkou Karola Petrócziho,“ informovala Duždová. V prvý večer sa chrámom ponesú najvýznamnejšie diela Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. V druhý večer budú milovníkov vážnej hudby unášať, obveseľovať i dojímať piesne a operné árie v podaní laureáta medzinárodnej speváckej súťaže - Ye Cronis Gum Ho Shina s klavírnym sprievodom Dagmar Duždovej. „S Gum Ho Shinom spolupracujem už celé desaťročie. Medzi naše najväčšie úspechy zaradzujem napríklad aj vystúpenie pre britský kráľovsky dvor,“ dodáva Duždová.

Letný hudobný festival Hevhetia 2009

V priebehu júla a augusta sa uskutoční v Košiciach v poradí druhý ročník Letného hudobného festivalu, organizovaného hudobným vydavateľstvom Hevhetia, ktoré s takmer 60 vydanými titulmi patrí v súčasnosti medzi najplodnejšie domáce hudobné vydavateľstvá.

Tak, ako minulý rok aj tentoraz sa organizátori festivalu rozhodli uprednostniť kvalitu pred kvantitou a počas oboch letných mesiacov sa v metropole východu predstaví v rámci šiestich koncertov hudobná špička z domova i zo zahraničia.

O úvod festivalu sa postará momentálne jeden z najrešpektovanejších slovenských hudobníkov, s vysokým kreditom nie len doma, ale i v zahraničí, hudobník aktívny ako v oblasti klasickej, tak i jazzovej hudby – klavirista, skladateľ, aranžér a producent Miki Skuta. Jeho prevedenie Goldbergových variácií, slávneho diela J.S.Bacha, ktoré sa zvlášť u zahraničnej odbornej verejnosti stretlo s mimoriadne priaznivými ohlasmi, si budete môcť vychutnať už 9. júla v priestoroch múzea Vojtecha Löfflera, na Alžbetinej ulici.

Český basgitarista Pavel Jakub Ryba patrí takisto medzi veľmi rešpektovaných hudobníkov, dobre známym aj košickému publiku. Po mimoriadne úspešnom vystúpení na festivale Jazz FOR SAle 2007, kde sa predstavil s vynovenou sprievodnou formáciou a hosťujúcim hráčom na trúbku Bryanom Corbettom sa Pavel predstaví v Košiciach s novým koncertným programom a zároveň predstaví svoj najnovší prírastok v diskografii – koncertné DVD z minuloročného vystúpenia v Jazz Tibet Clube v Olomouci. Vystúpenie sa uskutočnilo v rámci koncertného turné, na ktorom Pavlovu sprievodnú kapelu The Fish Men doplnil renomovaný americký gitarista Dean Brown. Koncert Pavla jeho „rybích mužov“, ktorý sa uskutoční 16. júla v štýlových priestoroch archeologického komplexu na Hlavnej ulici by si nemal nechať újsť žiaden hudobný fajnšmeker.

Produkciu a absolútne odlišného žánrového súdka predstaví zoskupenie s názvom Lotz Trio, ktoré koncertuje na replikách basetových rohov fenomenálneho prešporského a viedenského nástrojára Theodora Lotza. Na koncerte v priestoroch Kaplnky sv.Michala (29.7.) predstavia skladby zo svojho najnovšieho, Hevhetiou vydaného albumu Juraj Družecký: Divertissement - Pre tri basetové rohy.

Mladý košický hudobník, hráč na akordeón Peter Katina má na svojom konte okrem viacerých ocenení na rôznych medzinárodných súťažiach aj kritikou priaznivo prijaté CD s názvom Flashing. Na svojom vystúpení v priestoroch Hevhetia Music & Gallery, ktoré sa uskutoční 6.augusta, predstaví Peter materiál zo svojho nového štúdiového titulu Prelúdiá a fúgy op.87 z pera Dmitrija Šostakoviča.

Bez pochýb silný hudobný zážitok ponúkne 13. augusta opäť Miki Skuta, tentoraz v spoločnosti hráča na trombón Berta Müttera. Ich vystúpenie v Východoslovenskej galérii, v ktorého rámci predstavia skladby z nového albumu s názvom Initial Epilogues poteší najmä tých poslucháčov, ktorí obľubujú dobrodružstvá, ktoré ponúka tzv. „riadená improvizácia“.

Skutočnou čerešničkou na festivalovej torte bude vystúpenie svetoznámeho talianskeho hudobníka Vittoria Ghielmiho a súboru viol da gamba s názvom Il Suonar Parlante, s hosťujúcou sopranistkou Gracielou Gibelli. Priaznivci starej hudby si nepochybne prídu na svoje. Koncertný repertoár zoskupenia budú tvoriť skladby z pera takých velikánov ako H.Purcell, J.S. Bach, či T. Hume, no takisto autorské skladby z pera V. Ghielmiho. Zážitok z vystúpenia nepochybne umocnia aj pôsobivé priestory Rehoľného domu premonštrátov na Hlavnej ulici, v ktorých sa koncert uskutoční. Pre zaujímavosť - autorom výrazu Il Suonar Parlante je Nicoló Paganini a vzťahuje sa k zvláštnej zvukovej technike, pri ktorej dokážu hudobné nástroje verne napodobniť ľudský hlas. Táto technika sa dodnes zachovala v okrajových častiach Európy i mimo nej, a je podstatná pre novú interpretáciu nášho starého hudobného dedičstva.

Finálový koncert festivalu bude zasvätený dielu svetoznámeho francúzskeho skladateľa Olivera Messiena Vingt Regards sur l´ Enfant - Jesus (čo vo voľnom preklade znamená Dvadsať pohľadov na malého Ježiša) v podaní renomovanej klaviristky Nory Skutovej. Jej ostatný titul Sonáty a interlúdia pre preparovaný klavír od Johna Cagea zaznamenal u zahraničnej kritiky ohlasy vskutku mimoriadne. Okrem plného počtu „hviezdičiek“ v prestížnom BBC music magazíne je Nora s týmto titulom uvedená (ako jediný slovenský hudobník) aj v celosvetovo distribuovanej (a do niekoľkých jazykov preloženej) publikácii 1000 klasických CD, ktoré musíte počuť predtým, než zomriete.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]