magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

VŠ: Košickú veterinársku univerzitu premenujú, možno zriadia i fakulty
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 07 2009 - 11:36 GMT

Vedenie školy do dvoch rokov rozhodne, či bude UVL naďalej monofakultnou, alebo sa stane polyfakultnou univerzitou. Rozhodovať bude objem peňazí, ktoré univerzita dostane v novom systéme financovania vysokých škôl.
7. augusta (SITA) - Univerzitu veterinárskeho lekárstva v Košiciach, ktorá sa po komplexnej akreditácii ako prvá na Slovensku zaradila medzi univerzity, premenujú na Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. "Naši prví farmaceuti by mali promovať v roku 2011 a chceme, aby promovali na univerzite, ktorá už zohľadňuje aj oblasť farmácie, nielen veterinárskych vied," povedal agentúre SITA rektor UVL Emil Pilipčinec. Škola získala oprávnenie udeľovať magisterské tituly v študijnom odbore farmácia pred štyrmi rokmi. Do akademického roku 2006/2007 bolo možné študovať farmáciu len na Univerzite Komenského v Bratislave.

Návrh na zmenu názvu univerzity už schválil Akademický senát UVL aj Akreditačná komisia. Minister školstva Ján Mikolaj ho predloží Národnej rade SR, momentálne je v pripomienkovom konaní. Ak parlament návrh odobrí, školu premenujú symbolicky k 16. decembru tohto roka, kedy si univerzita pripomenie 60. výročie založenia.

V súčasnosti je UVL monofakultnou univerzitou, štúdium na nej si uchádzači vyberajú na základe študijných programov. Podľa Pilipčinca je zmena názvu školy krokom k vzniku fakulty veterinárskeho lekárstva a fakulty farmácie. O ďalšom organizačnom členení univerzity sa rozhodne v priebehu roka-dvoch. Všetko závisí od množstva finančných prostriedkov, ktoré školy dostanú v novom systéme financovania. "Budúcnosť ukáže, či vysoké školy pôjdu stále v nejakom-tom režime utlmenia, alebo do ich rozpočtu príde viac finančných prostriedkov," hovorí rektor.

UVL sa vznikom fakúlt zaoberá z materiálno-technického pohľadu, z pohľadu študijných programov i personálneho zabezpečenia. Odznievajú hlasy za aj proti. "Hlavne z riadiaceho pohľadu je výhodnejšie, ekonomickejšie a efektívnejšie riadiť monofakultnú univerzitu ako polyfakultnú, ale to je len jeden aspekt a existuje ich tu viacero, ktoré tiež musíme rešpektovať," hovorí Pilipčinec.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]