magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Gymnazista z Košíc sa výskumom prebojoval medzi 30 naj na svete
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 13 2009 - 12:14 GMT
Stockholm Junior Water Prize - modrá krištá¾ová soška v tvare vodnej kvapky

13. augusta (SITA) - Jozef Molnár bude tento mesiac reprezentovať Slovensko na prestížnej medzinárodnej súťaži Stockholm Junior Water Prize (Štokholmská juniorská cena vody). Túto možnosť získal ako víťaz národného kola, ktoré v júni organizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska. Takúto príležitosť majú aj ďalší mladí ľudia do 20 rokov - víťazi národných kôl z 30 štátov. Súťažiť budú o päťtisíc amerických dolárov a modrú krištáľovú sošku v tvare vodnej kvapky. Gymnazista z Košíc sa do elitnej tridsiatky dostal svojím výskumom zameraným na štúdium odstraňovania ťažkých kovov z kyslých banských vôd. Agentúru SITA o tom informoval národný koordinátor projektu Ján Šípoš zo združenia Mladí vedci Slovenska.

Jozef Molnár študoval možnosti efektívnej redukcie nebezpečných ťažkých kovov a sulfátov z vôd, ktoré sa na povrch dostávajú priesakmi z banských priestorov. Jeho výskum potvrdil, že glycerol, sacharóza, glukóza a srvátka sú vhodným alternatívnym substrátom pre sulfát redukujúce baktérie. Výsledky jeho práce ukazujú, že najvhodnejším substrátom na ich kultiváciu je laktát kalcia. Použitie uvedených substrátov môže znížiť nielen cenu technologických procesov, ale aj negatívne dopady na kvalitu povrchových vôd.

Cieľom súťaže o medzinárodnú cenu Stockholm Junior Water Prize - SJWP je povzbudzovať záujem mladých ľudí o témy súvisiace s vodou a životným prostredím. Súťaž sa koná počas svetového týždňa vody (World Water Week) od 16. do 22. augusta v Štokholme. Ocenenie každoročne odovzdávajú autorom vynikajúcich projektov - jednotlivcom alebo malým kolektívom mladých ľudí do 20 rokov. Ocenenie Stockholm Junior Water Prize bude odovzdávať Jej Veličenstvo švédska korunná Princezná Viktória 18. augusta o 19.00 na slávnostnej ceremónii v reprezentačných priestoroch štokholmského výstavného a konferenčného centra.

Tohoroční finalisti sú víťazmi národných kôl z Argentíny, Austrálie, Bieloruska, Čile, Číny, Ghany, Holandska, Fínska, Francúzska, Izraela, Japonska, Južnej Afriky, Kanady, Kórey, Lotyšska, Mexika, Nemecka, Nigérie, Nórska, Ruska, Singapuru, Slovenska, Srí Lanky, Švédska, Španielska, Talianska, Turecka, Veľkej Británie, Ukrajiny, USA a Vietnamu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]