magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Na Krym odletelo na delfinoterapiu osemnásť postihnutých detí
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 17 2009 - 12:17 GMT

KOŠICE 17. augusta (SITA) - Nezvyčajné vzrušenie a očakávanie bolo vidieť na tvárach osemnástich ťažko zdravotne postihnutých detí, ktoré dnes v sprievode rodičov odlietali na špecializovaný liečebný pobyt – delfinoterapiu na ukrajinský Krym. „Vďaka pochopeniu slovenskej leteckej spoločnosti Danube Wings, spoločnosti Letisko Košice a ďalším sponzorom sa nášmu občianskemu združenie Detský úsmev podarilo zorganizovať leteckú prepravu a liečebný pobyt pre ťažko zdravotne postihnuté deti s mozgovou obrnou na Kryme. Bez ich pomoci by to rodičia nezvládli, lebo takýto pobyt stojí okolo 150 000 korún. Pobyt absolvuje osemnásť detí vo veku od troch do osemnásť rokov s rodičmi ako sprievodcami,“ povedal pre agentúru SITA jeden z organizátorov a člen občianskeho združenia Patrik Hudák.

Doložil, že v minulosti už viacerí rodičia absolvovali s postihnutými deťmi takúto terapiu, po ktorej zlepšenie ich zdravotného stavu po návrate domov potvrdili aj kontroly u neurológa.

Na Krym leteli nielen deti z Košíc, ale aj zo Spišskej Novej Vsi, Giraltoviec a z iných miest východného Slovenska. Postihnutá Bernadeta absolvovala takýto pobyt už minulý rok. „Veľmi sa mi tam páčilo. Najväčší zážitok som mala z hladenia delfína,“ hovorí Bernadeta, ktorá sa na pobyt veľmi teší. „My ideme prvýkrát na delfinoterapiu s naším sedemročným Samkom. Veríme, že mu to pomôže a stav sa mu po delfinoterapii zlepší,“ prezradila mamička z Giraltoviec.

„Už v minulom roku sme na palube lietadla vnímali neuveriteľnú atmosféru, ktorá vyžarovala z týchto detí a ich rodičov. Sme radi, že sme aj tohto roku mohli pomôcť združeniu Detský úsmev,“ povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Danube Wings Arpád Agócs. Na žiadosť združenia Detský úsmev pozitívne zareagovala aj spoločnosť Letisko Košice. „Urobili sme maximum pre to, aby odbavenie tohto mimoriadneho letu bolo čo najplynulejšie, najpohodlnejšie a bezproblémové. Pre deti a rodičov sme pripravili malé občerstvenie. Verím, že o desať dní, keď z Krymu priletia domov, budú tváre vystupujúcich detí usmiate,“ povedala zástupkyňa výkonného riaditeľa spoločnosti Letisko Košice Marta Horváthová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]