magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: História Slovenska na Rapošových obrazoch v technickom múzeu
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Sep 03 2009 - 09:45 GMT

Vernisáž História Slovenska v obrazoch ¼ubomíra Rapoša v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach bude dnes popoludní, výstava potrvá do začiatku októbra.
KOŠICE 3. septembra (SITA) – Vo výstavných priestoroch Slovenského technického múzea (STM) na Hlavnej ulici v Košiciach dnes popoludní otvoria výstavu História Slovenska v obrazoch slovenského maliara ¼ubomíra Rapoša. Výstava potrvá do 4. októbra.

¼ubomír Rapoš sa narodil v Modre, vo vinohradníckom mestečku na úpätí Malých Karpát. Malebnosť tohto kraja bola dobrou kolískou pre mimoriadnu senzitívnosť a meditatívne sklony umelca. Po rokoch prežitých v Žiline sa sem opäť vrátil. „Tvorba ¼ubomíra Rapoša je ako meditácia. Obrazy sú prejavom umelcovho vnútorného postoja. Technické schopnosti a znalosti hmoty, s ktorou pracuje, tiež schopnosť abstraktného myslenia sú dva prostriedky spájajúce hmotu s duchom. Poskytujú svojský a jedinečný výtvarný prístup. Maliar a fotograf hľadá princípy, na ktorých stojí svet a ponúka ich ako znaky a symboly, vysielajúce svetlo nádeje, keď život ukazuje ostré hrany. Pred jeho obrazmi stojíme ako pred zrkadlom svojich intímnych pocitov, dešifrujeme posolstvá, sny, problémy našej civilizácie aj neistej budúcnosti. Maliarov štýl je kópiou jeho vnútra. Dominuje v ňom pokora a láska k rodnému kraju. Kto zastal pred jeho obrazmi, odchádza s obohateným srdcom,“ hovorí pracovníčka STM Lenka Tóthová.

Rapoš svoje nadanie uplatňuje aj v imaginatívnej fotografii. Svojrázne využívanie kombinácií fotografických techník dáva obrazom osobitný kolorit. Jeho fotografie sú komornými dielami, ktoré vyzerajú ako skutočné obrazy a to sa pri fotografii nestáva často. Jeho práce obdivovali aj v Japonsku, USA, Belgicku, Maďarsku, Poľsku, v Rusku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]