magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Košická filharmónia odštartuje sezónu koncertmi v Maďarsku
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 03 2009 - 13:00 GMT

V septembri sa bude konať už 39. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola. Hviezdou festivalu bude francúzsky organista Naji Hakim. Filharmónia uvedie Chačaturianovu suitu z baletu Spartakus, pripravila aj unikátny projekt Jazz vo filharmónii.
KOŠICE 3. septembra (SITA) - Štátna filharmónia Košice odštartuje siedmeho septembra 41. sezónu reprezentačným zájazdom v Maďarsku – tromi koncertmi v župe Békešská Čaba. Ako dnes na tlačovej besede uviedol riaditeľ filharmónie Július Klein, od 10. septembra do 1. októbra sa bude konať už 39. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola. Vlastnú sezónu otvorí filharmónia 7. októbra koncertom v rámci Mesiaca slovenskej a českej vzájomnosti a Dní českej kultúry.

„Uplynulú sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Dosiahli sme nárast poslucháčov aj tržieb. Pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera filharmónia zaznamenala pozitívne hodnotenie a ocenenia. Pod jeho vedením bude koncertovať aj v nadchádzajúcej sezóne. Verím, že aj toto roku sa dokážeme posunúť o krok vpred,“ uviedol Klein. Doložil, že ani tohto roku ŠFK nebude výrazne zvyšovať vstupné, aby koncerty boli prístupné aj menej majetným vrstvám, ktoré majú záujem o kvalitnú hudbu. Ceny abonentiek pre A cyklus sa pohybujú od 33 do 51 eur, dôchodcovia, študenti i ďalší môžu dostať zľavu. Na B cyklus stoja abonentky od 15 do 25 eur. Abonentky pre študentov konzervatória a ZUŠ stoja 15 eur.

V rámci 39. ročníka Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola zaznie v Košiciach päť recitálov, mimokošické koncerty budú v mestách Rožňava, Poprad, Kežmarok a Spišská Nová Ves. „Organový festival otvorí 10. septembra poľský organista Roman Perucki, hlavný organista Katedrály Oliwa v Gdaňsku, ktorý bude koncertovať aj 13. septembra v Rožňave. Najväčšou hviezdou festivalu bude francúzsky organista, skladateľ a geniálny improvizátor Naji Hakim z Paríža a Hans Fagius zo Švédska,“ informovala dramaturgička festivalu Jana Šargová. Hakim sa bude prezentovať 17. septembra v Dóme sv. Alžbety. V kvalite nezaostáva ani víťaz prestížnej medzinárodnej súťaže Musahino-Tokio český organista Pavel Kohout, ktorý bude koncertovať 20. septembra v Kostole sv. košických mučeníkov a 22. septembra v Kežmarku. Z mladej generácie úspešných slovenských organistov, ktorí sa presadili v zahraničí, sa na festivale predstaví Marek Šterbák, ktorý pôsobí v Nemecku. Najprv bude koncertovať v Spišskej Novej Vsi (24. septembra), odkiaľ pochádza, a potom v Evanjelickom kostole v Košiciach (27. septembra).

Ako informovala dramaturgička Mária Kornúciková, v programovej ponuke ŠFK v 41. sezóne sa nachádza mnoho skvostov klasickej hudby a noviniek. Z noviniek spomenula košické premiérové uvedenie Chačaturianovej suity z baletu Spartakus, zaznie Piazzolova Aconcagua. ŠFK pripravil aj unikátny projekt Jazz vo filharmónii, v rámci ktorého bude koncertovať džezmen Matúš Jakabčic. Výročie Nežnej revolúcie si 16. novembra ŠFK pripomenie Literárno-hudobným večerom, hosťami budú Fedor Gál, Svatopluk Karásek a ďalšie význačné osobnosti. V ponuke nechýba tradičný Vianočný a potom Novoročný koncert. Druhá polovica koncertnej sezóny sa ponesie v znamení Košickej hudobnej jari.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]