magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Základná škola na rómskom Luníku IX privítala tristo prvákov
@ Aktuálne -> Školstvo      Sep 04 2009 - 10:29 GMT

ZŠ ¼udmily Podjavorinskej s 1 164 žiakmi je najväčšia v meste. Do lavíc zasadlo okolo tristo prvákov. Na škole pôsobia aj traja asistenti učiteľov. Škola je materiálne dobre vybavená, no majú problémy s učebnicami.
KOŠICE 4. septembra (SITA) – Základná škola ¼udmily Podjavorinskej na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach je s 1 164 žiakmi najväčšia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, do lavíc tu zasadol aj najvyšší počet prvákov – okolo 300.

V priebehu tohto týždňa prišli rodičia prvákov, ktorí sa prisťahovali v posledných dvoch mesiacoch na sídlisko, zapísať do tejto školy približne 100 prváčikov. „Zatiaľ máme otvorených 11 tried prvákov s abecedným označením od A po I, v ktorých sa bude vzdelávať približne 300 žiakov. V porovnaní s minulým rokom je to o 84 prvákov viac,“ spresnila riaditeľka ZŠ Viera Šotterová. Špecifikom tejto školy je okrem početnosti tried v nižších ročníkoch aj to, že v nej prevažujú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Mesto pomáha škole pri kapacitnom vybavení a materiálno-technickom zabezpečení, ale aj podporou pri mimoškolských aktivitách. Motivovať žiakov k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov sa rozhodol primátor Košíc František Knapík aj ocenením ôsmich žiakov, ktorí uplynulý školský rok prospeli s vyznamenaním.

Základná škola ¼. Podjavorinskej má troch asistentov učiteľa, ktorí pomáhajú žiakom plniť školskú dochádzku a zvládať predpísané učivo. „Škola je materiálne veľmi dobre vybavená a rodinám v hmotnej núdzi pomáha štát. Deti dostávajú na začiatku školského roka zadarmo učebné pomôcky a len symbolickou sumou, 0,07 eura pre prvý a 0,13 eura pre druhý stupeň si priplácajú na stravu v školskej jedálni. Trápi nás však, že nám chýbajú učebnice a pracovné zošity. Šiesty ročník napríklad doteraz nedostal žiadne. Pre tieto deti je to veľký hendikep,“ uviedla riaditeľka školy Šotterová.

Problémy s učebnicami majú aj ostané ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „Napriek tomu, že sa začína nový školský rok, učebnice podľa slov našich riaditeľov ZŠ chýbajú v prvých, druhých, piatych a šiestych ročníkoch. Teda v tých, ktorých sa dotýka školská reforma. Hoci bola spustená už vlani v septembri, nové učivo sa zo zastaraných učebných textov učili žiaci už počas uplynulého školského roka,“ doplnila vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Helena Jeníková.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]