magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Mesto sa zapojí do Európskeho týždňa mobility
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 16 2009 - 09:21 GMT
Európsky týždeň mobility slávnostne otvoria pri Dolnej bráne. Súčasťou programu v priebehu týždňa budú viaceré sprievodné zábavné a súťažné podujatia, vrátane obľúbenej súťaže jednotlivých druhov dopravy na rovnakej trase "Kto skôr“. Široká verejnosť sa môže zúčastniť v nedeľu 20. 9. cyklo potulky do Barce a zabaviť sa na obľúbenom karnevale na kolieskach na Hlavnej ulici. V Deň bez áut bude bezplatné cestovanie MHD.

KOŠICE 15. septembra (SITA) – Od stredy, 16. septembra, do utorka, 22. septembra, sa aj východoslovenská metropola Košice zapojí spolu s približne 1500 európskymi mestami s okolo 200 miliónmi obyvateľov v takmer 40 krajinách do spoločnej akcie Európsky týždeň mobility 2009. Zmyslom Európskeho týždňa mobility je podpora trvalo udržateľného rozvoja dopravy v mestách, ktorý by mal postupne napåňať hodnoty európskeho programu novej kultúry mestskej mobility.

"Súčasťou tejto akcie v Košiciach bude propagácia ekologických foriem dopravy, prezentácia budovania integrovaného dopravného systému, perspektívnych riešení vo verejnej a nemotorovej doprave, dopravná príprava detí, zlepšenie siete cyklotrás a poskytovanie nových služieb v MHD,“ vyjadril sa primátor Košíc František Knapík.

Ako agentúru SITA informoval vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ, program európskeho týždňa slávnostne otvoria v stredu poludní o 16:00 pri Dolnej bráne. Súčasťou programu v priebehu týždňa budú viaceré sprievodné zábavné a súťažné podujatia, vrátane obľúbenej súťaže jednotlivých druhov dopravy na rovnakej trase "Kto skôr“. Široká verejnosť sa môže zúčastniť v nedeľu, 20 septembra, cyklo potulky do Barce a zabaviť sa na obľúbenom karnevale na kolieskach na Hlavnej ulici.

Celý týždeň vyvrcholí v utorok ( 22. 9.) tradičným Dňom bez áut. Náhradou vodičom v Deň bez áut bude bezplatné cestovanie MHD, ak sa preukážu osvedčením o evidencii motorového vozidla. Testom fantázie iného využitia ulice bude Kuzmányho ulica, ktorej časť bude v Deň bez áut neprístupná pre motorovú dopravu v čase od 10:00 do 18:00. "Cieľom je motivovať obyvateľov Košíc a vzbudiť ich záujem o inú než individuálnu automobilovú dopravu v meste, aby prispeli k zlepšeniu životného prostredia, ale aj vlastného životného štýlu. Aj preto bude súčasťou sprievodných podujatí i dopravné fórum - séria viacerých prednášok a diskusií pre širokú verejnosť na rôzne dopravné témy, vrátane stavu prípravy projektu Integrovaný dopravný systém Košice,“ uviedol primátor Knapík.

Partnermi účasti mesta v Európskom týždni mobility sú Dopravný podnik mesta Košice, Cyklistická únia mesta Košice, Spolok na podporu skrášľovania Košíc, informačné centrum MiC Košice, Združenie na podporu ekologickej dopravy, TOM KRTKO KAC Jednota Košice a Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n. o.
Podrobný program podujatí nájdu záujemcovia na internetovej stránke mesta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]