magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tisíce eur získajú talentovaní i hendikepovaní študenti
@ Aktuálne -> Školstvo      Sep 17 2009 - 12:15 GMT

Karpatská nadácia udelila štipendiá šiestim vysokoškolákom a štyrom stredoškolákom. Vysokoškolákom bude rozdelených 7 800 € a stredoškolákom približne 2 800 €.
KOŠICE 17. septembra (SITA) – Karpatská nadácia udelila štipendium šiestim vysokoškolákom a štyrom stredoškolákom v rámci svojich dvoch programov Štipendium Ludvíka Gazdaricu a Štipendium Freda Robeyho. Ako dnes agentúru SITA informoval programový koordinátor karpatskej nadácie Rastislav Král, vysokoškolákom bude rozdelených 7 800 € a stredoškolákom približne 2 800 €.

Šesť z 27 vysokoškolákov, ktorí sa uchádzali z východného Slovenska, získalo štipendium 1 300 € v rámci programu Štipendium Ludvíka Gazdaricu. Medzi podporenými je okrem iných aj Františka Martinková, ktorá sa pripravuje na povolanie učiteľky a už teraz pôsobí ako dobrovoľná animátorka v rámci neziskovej organizácie. Podporu získal aj sluchovo postihnutý Juraj Holéczi, ktorý bude napriek svojmu zdravotnému postihu študovať na vysokej škole medzi zdravými spolužiakmi. "Všetci uchádzači o štipendium prejavili zdravé sebavedomie, talent, intelekt a vzťah k regiónu východného Slovenska. Program štipendií pre vysokoškolákov finančne podporil Ludvík Gazdarica, syn slovenských vysťahovalcov, žijúci v Kanade," dodal

Výnimočnú príležitosť využili aj deviati študenti stredných škôl, z ktorých štyria získali podporu z programu Štipendium Freda Robeyho. Každý z nich získal štipendium 1 000 USD, ktoré je určené najmä na pokrývanie výdavkov súvisiacich so štúdiom a vzdelávacími aktivitami. "Odvahu, talent a zmysel pre humor prejavil huslista Patrik Červený, ktorý na osobnom pohovore hodnotiacej komisii zahral jednu zo svojich obľúbených skladieb. Nikolas Rybár, mladý gymnazista, ktorý počas leta úspešne šíril dobré meno východného Slovenska na trojmesačnej stáži mladých lídrov v USA, je hrdý na svoj rómsky pôvod a rád by bol ostatným zo svojej komunity príkladom. Čerstvá štipendistka Lenka Čičatková, ktorá študuje tretí rok v USA so zámerom zdokonaliť sa v anglickom jazyku, si získala členov komisie napriek tomu, že pohovor absolvovala prostredníctvom internetu," uviedol Král. Program štipendiá pre stredoškolákov finančne podporil Fred Robey, bývalý člen správnej rady Karpatskej nadácie.

Štipendiá, ktoré udeľuje Karpatská nadácia, sú jedinečné v tom, že podporujú študentov, ktorí svoju budúcnosť spájajú s regiónom východného Slovenska, kde sa chcú aktívne uplatniť. Od podporených študentov sa počas akademického a školského roka, v ktorom využívajú štipendium, očakáva výkon dobrovoľníckej činnosti v mimovládnej neziskovej organizácii podľa vlastného výberu a pravidelné informovanie Karpatskej nadácie prostredníctvom mesačne zasielaných správ.

Karpatská nadácia okrem finančných prostriedkov poskytuje štipendistom poradenstvo a podporu pri riešení prípadných problémov a ťažkostí. „Máme veľkú radosť z toho, že môžeme v tomto akademickom a školskom roku 2009/2010 podporiť až 10 talentovaných vysokoškolákov a stredoškolákov. Tento ročník štipendia je výnimočný v tom, že sme otvorili možnosť získať štipendium aj pre študentov posledných dvoch ročníkov stredných škôl,“ povedala riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

Karpatská nadácia bola založená v roku 1995 a počas svojej existencie podporila stovky projektov sumou viac ako milión eur. Poslaním nadácie je finančná podpora, poradenstvo a technická pomoc pre aktívnych ľudí a organizácie v regióne východné Slovensko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]