magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SÚDY: Dvaja košickí poslanci idú pred Špecializovaný trestný súd
@ Aktuálne -> Polícia      Sep 17 2009 - 15:05 GMT

Obaja poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sú obžalovaní z prijímania úplatku
KOŠICE 17. septembra (SITA) - Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu z trestného činu prijímania úplatku na dvoch poslancov Mestského zastupiteľstva v Košiciach Františka O. (kandidoval za stranu Smer - SD) a Petra C. (kandidoval za KDH). Podľa obvinení Úradu boja proti korupcii mali za úplatok košickému podnikateľovi Jozefovi M. sprostredkovať predaj lukratívnej mestskej nehnuteľnosti na Hlavnej ulici v Košiciach.

Podnikateľ mal v tom čase budovu od mesta prenajatú. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa stotožnil s tým, ako skutok zistil vyšetrovateľ a podal obžalobu. Špecializovaný trestný súd ju predbežne prerokuje 29. septembra na verejnom zasadnutí,“ informovala hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Močková. Na tomto zasadnutí súd rozhodne, či obžalobu prijme alebo prípad vráti prokuratúre na došetrenie. Ak obžalobu prijme, vytýči termín hlavného pojednávania, na ktorom rozhodne, či sú obžalovaní vinní alebo nie. Súd môže trestné stíhanie aj zastaviť.

Polícia v júni 2008 informovala, že podnikateľ Jozef M. v roku 2007 prostredníctvom Mariána M., konateľa inej firmy, sľúbil Františkovi O. úplatok 11 285 eur (340- tisíc Sk). Za tieto peniaze mal poslanec podľa vyšetrovateľa za predaj hlasovať a zabezpečiť ďalšie poslanecké hlasy. Peter C. mal zase návrh na predaje predložiť na rokovanie zastupiteľstva vo februári 2008 takým spôsobom, aby sa s nimi poslanci nemohli oboznámiť. V marci 2008 košické mestské zastupiteľstvo schválilo predaj budovy pozostávajúcej z jedného nebytového priestoru a dvoch bytov za celkovú cenu 178 915 eur (5 390 000 korún). Trhová cena bola najmenej dvakrát vyššia.

Obaja poslanci vlani spáchanie skutku popreli. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ povedal dnes agentúre SITA Peter C. František O. je dekanom leteckej fakulty v Košiciach. Jeho sekretárka povedala, že je na konferencii mimo mesta Košice. Z komunálnymi politikmi sa pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku postavia aj obaja podnikatelia. Obžalovaní sú z podplácania.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]