magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Milan Lasica si v Košiciach zahral golf i divadlo
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 10 2002 - 10:51 GMT

"Myslím si, že má mnohé výhody práve ten spôsob života, ktorý mi je urcený"

Višegrádske dni - najväcší medzinárodný festival v casti východného Slovenska, ktorý pozostáva z kultúrnych podujatí Slovenska, Ceskej republiky, Polska a Madarska - beží v plnom prúde. Nedá sa povedat, co je jeho najväcším trhákom, pretože všetky podujatia sú nesmierne zaujímavé. Do Košíc boli pozvaní takí jedinecní umelci a divadlá ako Július Satinský, Milan Lasica, M. Huba, Bolek Polívka, Chantal Poulain, Jarek Nohavica, P. Zednícek, Jiríh Schmitzer, Divadlo Járy Cimrmana...
Pokiaľ sa chcete vyjadriť k článku, môžete napísať svoju poznámku.

Golf

Milana Lasicu sme najprv zastihli na golfovom ihrisku košickej Alpinky. Vecer nás v divadle Thália spolu s Júliusom Satinským pobavil predstavením s názvom "Jubileum"... Kedže tento pán je už pán dôchodca a verím, že už vo svojom živote zabsolvoval viac rozhovorov, ako má vlasov na hlave, aj tento náš je kratucký, strucný a jednoduchý. Nakoniec, stací predsa, že všetku svoju múdrost nám tento úctyhodný clovek podáva na doskách, ktoré znamenajú svet a na televíznych obrazovkách.

Ako iste viete, golf je jeho oblúbený šport. A tak na otázku, ako sa mu darilo na spomínanom golfovom ihrisku, odpovedal: "Nie velmi. Ale môžem sa vyhovorit na cudzí a nárocný terén, na to, že som nemal vlastné palice... výhovorky si vždy treba nájst. Jednoducho, ak vám to pri golfe nejde, na vine je vždy nieco mimo vás. A to sa dá aplikovat aj na život. Clovek sa tak správa aj v živote - ak nieco pokazí, zvalí to na iných a málokedy hladá vinu v sebe. Myslíte, že ja nie? Ááále, aj ja..." Hoci sa o umelcoch hovorí, že krcmy patria k ich životu, M. Lasica ich nikdy nemusel vymenit za golf. Pretože sa v nich nezvykol pohybovat. A to ani pred, ani po predstavení. "Golf sa za krcmu ani vymenit nedá. V krcme by clovek mal byt jednak vecer... A golf je predsa šport. A zaujímavé a niekedy aj vzrušujúce a velmi príjemné trávenie volného casu. Je to naozaj nieco iné... Kam až to chcem v golfe dotiahnut? Nikam. Chcem ho dalej hrat."

Ženy

Ženy bola dalšia téma, ktorú sme podrobne neprebrali. Ale k podstate /aspon pre mna/ sme sa dostali. Podla neho nie sú všetky ženy rovnaké, tak ako to s oblubou hovoria - hoci len zo "žartu" - muži. "Nepoznám všetky ženy, aby som mohol povedat, ci sú rovnaké. Každý clovek je trošku iný. Niektoré veci majú ženy spolocné, rovnako ako muži. Ale nedá sa povedat, že je jedno, ktorá je ktorá a brat ich ako nejakú jednoliatu masu. To by som si netrúfal. Som samozrejme spokojný s tými, ktoré som si v živote vybral."

Mladost

Aj Milan Lasica chcel kedysi, tak ako takmer všetci mladí ludia, zmenit svet. "Mám taký pocit, že ked som mal osemnást rokov, do istej miery som chcel niektoré veci zmenit. Alebo ich zmenit od základov. Teraz sa na to pozerám inác. Myslím si, že svet netreba menit, ale ho postupne vylepšovat. Radikálne zmeny, velké úsilie o zmenu sveta, vždy nakoniec koncia pre svet nepriaznivo. A neverím ani velmi, žeby clovek sám seba mohol tak rapídne zmenit, žeby tomuto svetu pomohol. Ale pravdepodobne iná cesta nie je. Pretože ked vás bude chciet menit niekto iný, tiež to nemôže dobre skoncit. A naozaj neviem, ako pôsobím na druhých ludí, a ani nemám potrebu o sebe uvažovat. Clovek môže mat stále pocit, že má nejaké nedostatky. Aj ked je mladý. Nikdy som nemal tolko sebavedomia, aby som si myslel, že som dokonalý alebo že som vzorom. Naopak. Vždy som si myslel, že mi nieco chýba, aby som dosiahol úroven ludí, ktorí pre mna nieco znamenali. Boli to ludia, ktorí ma obklopovali, s ktorými som sa stretával..."

Divadlo

"Nedá sa povedat, žeby som bez divadla nevedel žit. Volakedy som naozaj nevedel bez neho žit, lebo mi vela hovorilo. Dnes je to sila zvyku. Ale celkom poteší."

Život

"Páci sa mi život, ktorý žijem. Nestažujem sa. Je pravda, že som iný neskúšal, ale som spokojný. Myslím si, že má mnohé výhody práve ten spôsob života, ktorý mi je urcený."

Urcite. Urcite aj pre nás ostatných. Dakujem za rozhovor.

Ludmila Panáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]