magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Mesto sa stane na tri dni centrom regionálnej vedy
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 07 2009 - 10:37 GMT

7. októbra (SITA) - Košice sa oddnes na tri dni stanú centrom regionálnej vedy. Začína sa tu dnes 3. ročník jednej z najvýznamnejších konferencií v tejto oblasti v stredoeurópskom regióne Central European Conference of Regional Science - CERS. "Cieľom konferencie je vedecká diskusia regionalistov na aktuálne témy v oblasti regionálnej ekonómie a praktického výkonu regionálnej politiky. Ambíciou tohto ročníka je porovnávať prístupy k regionálnej ekonómii krajín Európskej únie a krajín, ktoré ašpirujú na členstvo v EÚ," uviedla dnes pre agentúru SITA Miriam Šebová z Technickej univerzity v Košiciach. Na konferencii sa zíde viac ako 100 účastníkov z 15 krajín.

Organizátormi tohto významného medzinárodného podujatia sú Katedra regionálnych vied a manažmentu Technickej univerzity v Košiciach spolu s Katedrou verejnej správy a regionálneho rozvoja Ekonomickej univerzity v Bratislave a Európskou spoločnosťou pre regionálne vedy (ERSA). Spoločnosť pôsobí ako najväčšia strešná organizácia v oblasti sídelnej a regionálnej politiky v Európe.

Na konferencii budú podľa Šebovej rezonovať témy ako nové prístupy k regionálnemu rozvoju a rastu, geografické informačné systémy, znalostná ekonomika na regionálnej úrovni, učiace sa regióny, rozvoj infraštruktúry, decentralizácia vo verejnej správe a ďalšie. "Stredoeurópske a východoeurópske regióny v porovnaní s regiónmi západnej Európy vyžadujú osobitý pohľad na svoje štrukturálne problémy. Disponujú špecifickými rozvojovými trajektóriami, ktoré ovplyvňujú vývoj v celom európskom priestore. To vytvára nutnosť vzájomného porovnávania, analýzy a hodnotenia procesov, ktoré sa odohrávajú v regionálnej ekonomike jednotlivých krajín," uviedla Šebová.

Účasť ľudí z regiónov z Rakúska, krajín V4, Ruska, Turecka, Srbska, Holandska, Talianska, Moldavy, Chorvátska sľubuje podľa Šebovej v rámci konferencie prínosnú výmenu poznatkov a kvalitnú diskusiu. Cieľom organizátorov je vytvoriť takéto stredoeurópske stretnutie každé dva roky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]