magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Thália plánuje vyhlásiť verejnú zbierku
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 10 2002 - 10:55 GMT

Prevod kompetencií zo štátnej správy na samosprávne orgány vyšších územných celkov začínajú tvoriť vrásky ja na tvárach riaditeľov zodpovedných za kultúrne inštitúcie. Evidentné to bolo na tlačovej besede, ktorú zvolalo riaditeľstvo divadla maďarskej národnostnej menšiny Thália .

Jeho riaditeľ Peter Kolár uviedol: „V súčasnej situácii by sme nemali záruku, že samosprávne orgány začnú naše divadlá rušiť. Preto sme trvali na tom, aby naša existencia bola daná zákonom.“


To sa im aj podarilo, pretože podľa novelizácie zákona č. 384/1997 o divadelnej činnosti sú samosprávy povinné podporovať kultúrne aktivity národnostných menšín na svojom území a zabezpečovať činnosť menšinových kultúrnych inštitúcií. V § 3 novelizovaného zákona sú aj menované divadlá, ktorých sa to bezprostredne týka, medzi nimi aj Thália. Je teda jasné, že toto divadlo nebude priamo vedené Ministerstvom kultúry SR, ale vyšším územným celkom. Peter Kolár situáciu ohodnotil slovami: „Máme z toho veľké obavy.“


Podľa jeho vyjadrenia totiž Ministerstvo kultúry SR vypracovalo vnútorné uznesenie, ktoré má platiť pri odovzdávaní právomocí na VÚC a podľa neho by divadlo Thália malo v budúcnosti v Košiciach ročne odohrať 140 predstavení, z toho v lete 50. Podľa štatútu je však Thália zájazdové divadlo a tak je možné jeho vystúpenia vidieť predovšetkým na iných než košických pódiach. Jazdia tam, kde v koncentrovanejšej forme žije maďarská národnostná menšina. Aj z toho dôvodu vlani v Košiciach odohrali len 40 predstavení, zvyšok mimo mesta. Podľa vyjadrenia riaditeľa sú teraz ich košické predstavenia naplnené tak na 95 percent. Ak by mali ich počet zvýšiť na 140, priemerný počet divákov by výrazne klesol.

Jeho obavy sa týkajú aj toho, kto teraz bude financovať zájazdy. Vyšší územný celok logicky nemá záujem, aby chodili hrať mimo jeho územia. „Takýmto spôsobom napríklad divadelné predstavenia v Banskobystrickom kraji zaniknú. Pritom národnostné divadlá majú celoslovenskú a nie lokálnu pôsobnosť,“ argumentuje vedenie Thálie.

Už teraz sa predstavenstvo divadla sťažuje na neustále sa znižujúce dotácie. Podľa grafu, ktorý nám predložili, v roku 1991 dostali na prevádzku 3,75 milióna Kčs, čo je čiastka po odrátaní miezd. V roku 2000 táto čiastka po odrátaní miezd dosiahla výšku 2,02 milióna Sk. „Ak od toho odrátame infláciu a porovnáme s rokom 1991, je to akoby sme v roku 2000 dostali na prevádzku len 314 tisíc Sk.“

Príspevok z Krajského úradu Košice pritom na tento rok celkovo tvoril čiastku 7,6 milióna Sk, ale z toho 5,6 milióna Sk tvoria mzdy a odvody. Po ich odčítaní teda ostáva v tomto roku na prevádzku 2 milióny, plus to, čo si dokážu sami zarobiť.

Thália má momentálne 45 zamestnancov, ale z toho len 14 hercov.

Podľa ďalších informácií divadlo Thália prichádza aj o peniaze na rekonštrukciu budovy. Napríklad v apríli 1999 žiadali Vládu SR o finančné prostriedky na záchranné práce, ale tieto vláda uvoľnila v objeme 4,92 milióna Sk až v septembri 1999. Možno k tomu prispelo aj to, že začiatkom augusta 1999 sa v divadle zrútil hlavný nosný múr aj so základmi. Ïalšie vládou uvoľnené financie na záchranu a rekonštrukciu Thálie boli vo výške necelých 4 miliónov, z Krajského úradu v Košiciach 1,5 milióna Sk. Vláda SR uznesením č. 395/2001 prisľúbila ďalších 2,2 milióna Sk, ale tento prevod financií zatiaľ nebol realizovaný. Dlhy na faktúrach pritom v Thálii už činia približne 3 milióny. Časť dlhov pritom tvoria nezaplatené tantiémy, čo ohrozuje uvádzanie ďalších premiér, pretože nedostanú autorské práva na ich uvedenie.

Ako uviedol Peter Kolár, približne pred rokom na základe spoločného zasadania slovensko-maďarskej komisie na úrovni štátnych tajomníkov sa Maďarská republika zaviazala financovať opravu divadelnej budovy v pomere 1:1 voči slovenskej strane.

„Ak to Slovenská republika nevyužije, bude to hlúposť,“ uviedol riaditeľ divadla. V hre je totiž rekonštrukcia väčších priestorov na Timonovej ulici, pretože v súčasnosti sa Thália nachádza vo viacerých priestoroch v rôznych častiach mesta. Podľa projektu stavebných úprav by celé divadlo sídlilo na jednom mieste, kde by vzniklo štúdio a priestory pre súbor a administratívu.

Preto chce vedenie Thálie požiadať Ministerstvo kultúry SR o možnosť vykonania verejnej zbierky. A keď na to nedostanú súhlas? „To by bolo ešte čudnejšie. Potom sa obrátime na zahraničné nadácie,“ uviedol riaditeľ Thálie Peter Kolár.

18. 10. 2001
Slavomír Szabó
[email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]