magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Budú hrať, budú hrať...
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 29 2009 - 10:37 GMT

Budú hrať... je scénický program, ktorého základ tvorí ľudová hudba a spev v spracovaní Štefana Molotu. Súčasťou programu sú choreografie Stanislava Marišlera a Martina Urbana.
Výber materiálu zohľadňuje rozmanitosť folklóru Slovenska, ktorá sa v programe prejavuje zastúpením desiatich charakteristických regiónov. Samostatné hudobné, spevácke a tanečné čísla sú zostavené do dramaturgického celku, ktorý podáva obraz o špecifických podobách hudobno-tanečného umenia, ako súčasti nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň však podáva obraz o umeleckom vnímaní a autorskom i interpretačnom prezentovaní tohto umenia prostredníctvom štylizovaných podôb hudby, spevu a tanca. Po obsahovej stránke program predstavuje široké tematické spektrum od dievčenských cez ženské, mládenecké, pracovné až po zbojnícke témy. Dominuje atmosféra zábavy s jemnou dávkou vtipu.

Dôraz je kladený na interpretačnú stránku, ktorú tvoria štyri základné zložky: ¼udový orchester S¼UK-u so svojimi sólistami sa sústreďuje na precíznu štýlovú interpretáciu a pretlmočenie autorského spracovania, pričom značný priestor je vytvorený pre prirodzené a spontánne „muzicírovanie“. Strhujúce sú bravúrne výkony v sólových pasážach. Ženská spevácka skupina pri S¼UK-u s ľahkosťou a presvedčivosťou podáva piesňový materiál od lyrických sólových až po dynamické, razantné i žartovné piesne. Výnimočnosť programu sa prejavuje využitím spektra tradičných ľudových hudobných nástrojov v precíznej interpretácii Róberta Puškára a Igora Hraška.

Vyvrcholením komplexného zvukového a obrazového vnemu je spojenie hudby s tanečným prejavom vybraných sólistov tanečného súboru S¼UK-u. Choreografie jednotlivých tancov priznávajú ich regionálnu znakovosť, zároveň však využívajú technické predpoklady tanečníkov. Toto spojenie je predpokladom pre vynikajúci dojem z jednotlivých tancov, ktorý je umocnený aj presvedčivým spontánnym prejavom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]