magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Memorandum o spolupráci a porozumení dnes 13. novembra 2009 podpísali Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o., Východoslovenská energetika a.s. a RUHR.2010 GmbH.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 16 2009 - 09:38 GMT

Projekt Košice INTERFACE 2013, s ktorým Košice získali prestížny titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, je najväčším rozvojovým projektom transformácie mesta a regiónu prostredníctvom kultúry v histórii Slovenska. Ide o urbanistický, ekonomický a kultúrny rozvoj, ktorý je založený na kreativite.

RUHR.2010 GmbH je organizácia zodpovedná za prípravu a implementáciu projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2010, ktorý v sebe spája marketingové aktivity s turizmom a spoločne s partnermi podporuje trvalo udržateľný rast regiónu Porúrie. Má za cieľ vytvoriť kreatívny spolok ústredných regionálnych predstaviteľov kultúry, politiky a podnikania.

Východoslovenská energetika a.s. (VSE) je od roku 2003 súčasťou nemeckého energetického koncernu RWE (49% podiel), ktorý patrí medzi vedúce energetické spoločnosti v Európe. RWE AG je generálnym sponzorom projektu RUHR.2010. „VSE podľa vzoru materskej spoločnosti chce rovnako podporiť Európske hlavné mesto a prehlbovať spoluprácu medzi projektmi RUHR.2010 a Košice 2013,“ povedal Norbert Schürmann predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VSE. Všetky tri subjekty spája téma kreativity a inovácií. Podpisom memoranda sa zaväzujú k spolupráci v oblasti kreatívnej ekonomiky, práce s komunitami a zavádzania energeticky efektívnych riešení. Významná bude aj spolupráca v rámci výmenných pobytov umelcov, ale aj výmena skúseností organizačných tímov. „Memorandum o spolupráci a porozumení prispeje tiež k zvýšeniu európskeho povedomia o meste Košice ako aj celom regióne,“ dodal N. Schürmann.

„Spolupráca s inými mestami, ktoré boli alebo budú nositeľmi titulu EHMK je pre nás osobitne zaujímavá nielen z hľadiska prínosu v oblasti výmeny informácií, skúseností a spoločných projektov, ale nesie v sebe aj špecifickú pridanú hodnotu, keď témy jednotlivých projektov na seba nadväzujú v rôznych častiach Európy. Okrem toho ide v tomto prípade aj o významný krok k intenzívnemu prepojeniu nášho projektu s korporátnym sektorom,“ povedala Zora Jaurová, umelecká riaditeľka Košice 2013. „Projekt Košice INTERFACE 2013 vytvára možnosť pre efektívne zapojenie sa spoločnosti Východoslovenská energetika a.s. (VSE) do jednotlivých jeho projektov a podporí rozvoj jej činnosti vo vzťahu ku Košičanom. Som rád, že dnešným podpisom memoranda vytvárame strategickú platformu pre inovatívny rozvoj mesta Košice a jeho širšieho okolia. Podpísaním dokumentu deklarujeme spoločný záujem dodať nový rozmer spoločensko-hospodárskemu rozvoju mesta a regiónu prostredníctvom rozvoja kreatívnej ekonomiky,“ uviedol po podpise memoranda primátor mesta František Knapík.

Dr. Pleitgen z RUHR.2010 na záver uviedol: „Táto dohoda môže slúžiť ako príklad pre spoluprácu medzi Európskymi hlavnými mestami kultúry zo západnej a východnej Európy. Predstavuje nový a netradičný krok smerom k budúcnosti, v ktorej kultúra a ekonómia kráčajú spolu ruka v ruke. Je to dobré pre RUHR.2010, pre Košice a pre VSE – a taktiež pre ďalšie stmeľovanie Európy.“   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]