magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spomienka na Malého Zúrivého Robinsona
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 20 2009 - 10:28 GMT
Jozef Urban

Košice v predvianočnom období zažijú opäť raz záplavu zaujímavých podujatí. Jedným z tých, ktoré rozhodne stoja za pozornosť, je spomienka na básnika, textára a výnimočného človeka. Jozef Urban sa narodil v roku 1964 v Košiciach, no jeho nezameniteľná tvorba s jasným názorovým smerovaním, zarezonovala na celom Slovensku, oslovujúc rôzne vekové kategórie. Úspešne debutoval v roku 1985 zbierkou s názvom „Malý zúrivý Robinson“ a jeho tvorba pokračovala nemenej úspešnými počinmi, medzi ktorými je nemožné nespomenúť už takmer zľudovené texty pre Petra Lipu, Marcela Palondera, Janka Lehotského, Mira Žbirku, Beátu Dubasovú, alebo skupiny Money Factor a Elán. Možno mnohí ani netušia, že hity ako „Vráť trochu lásky medzi nás“, či „Voda, čo ma drží nad vodou“ vyšli práve z autorského pera Joža Urbana, ktorý tragicky zahynul pri autohavárii 28.apríla 1999.

Mladá, úspešná režisérka Martina Diosi, má na svojom konte dokumenty i hranné filmy, ktoré sa stretli s priaznivou odozvou laickej i odbornej verejnosti. Jej zatiaľ posledný počin je celovečerný dokument o Jozefovi Urbanovi, ktorý nesie už spomínaný názov jeho debutovej zbierky „Malý zúrivý Robinson“. Ako sama autorka a režisérka v jednej osobe uvádza, jedná sa o bohémske road movie. Ide o neobvyklý portrét tragicky zosnulého básnika, ktorý počas svojho krátkeho života dokázal ovplyvniť spoločenské a kultúrne dianie na Slovensku. Predovšetkým však bol bohémom a rebelom, ktorý videl ďalej ako jeho generační súputnci. Jeho život bol životom neuchopiteľného búrliváka, ktorý sa zmietal v láskach, túžbach a vášňach. Zároveň bol ako autor precízny a jasný v argumentácii a názoroch. Film je rozprávaný netradičnou formou road-movie, spomienkovej cesty jeho troch kamarátov po stopách zosnulého básnika. Zároveň je výpoveďou o dobe pred Nežnou revolúciou, v ktorej neboli "pákové batérie, mobily, ani vtáčia a prasacia chrípka", ako hovorí jeden z protagonistov filmu, slovenský básnik Janko Litvák,: "A poézia bola jediným univerzálnym jazykom."

Vo filme uvidíte jedinečné archívne zábery a ukážky, ktoré ste zatiaľ nikde nemali možnosť zhliadnuť. Obrazy, archívy aj zvukové záznamy, ktoré sú súčasťou filmu, boli dlho zapadnuté prachom času.

Film bude mať premiéru 2. 12. 2009 o 17,00 v Kulturparku v Košiciach, kde sa po skončení projekcie uskutoční spomínanie na Jozefa Urbana s účasťou filmového štábu a účinkujúcich. Spomienka na tohto výnimočného umelca a človeka vyvrcholí v ten istý deň o 20,00 koncertom, ktorý sa bude konať v priestoroch GeS clubu v Košiciach a na ktorom vystúpi Peter Lipa, Janko Lehotský, Marcel Palonder, Robo Šimko. Koncert bude doplnený ukážkami natočených scén, ktoré sa do filmu nedostali.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]