magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice oslobodili pred 65 rokmi
@ Aktuálne -> Rôzne      Jan 20 2010 - 08:50 GMT
Foto: Judita Èermáková

Pri pamätníkoch na Námestí osloboditeľov si včera Košičania pripomenuli a pietne uctili 65. výročie oslobodenia mesta. Prítomných bojovníkov proti fašizmu potešila správa o zachovaní oboch pamätníkov. Ich existencia na námestí bola ohrozená výstavbou Auparku.

KOŠICE. Mesto oslobodili 19. januára 1945 vojská 4. ukrajinského frontu pod velením generála Ivana J. Petrova. Sovietskych vojakov včera bolo vidieť aj pri jednom z košických pamätníkov. Pri tónoch slovenskej štátnej hymny trikrát vypálili do vzduchu z pušiek. Ako vysvitlo po pietnom akte, išlo o členov Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejec z Košíc.

Pred niekoľkými rokmi sa objavili prvé správy, že kvôli výstavbe Auparku by mohli byť pamätníky na Námestí osloboditeľov rozobraté a presunuté na verejný cintorín alebo zrušené, čo vyvolalo nevôľu najmä u bojovníkov proti fašizmu.

čítaj celý článok   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]