magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Šmok, Šoth, Vaculík, Ivanenko - baletný večer štyroch majstrov
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 10 2002 - 10:59 GMT
"Mosty" v Štátnom divadle Košice

Balet Štátneho divadla Košice vás dnes pozýva na jedinečnú premiéru s názvom "Mosty". Že váš zážitok dostane za dosť, o to sa postará nielen baletný ansámbel, ktorý sa dnes vďaka šéfovi baletu Ondrejovi Šothovi môže pýšiť svojim kumštom, ale! Pod tento baletný večer sa réžijne i autorsky /námet, scenár, choreografia/ podpísali takí jedineční majstri ako: Pavel Šmok - určite všetci poznáte túto výnimočnú tvorivú osobnosť. V Prahe založil jedinečný Pražský komorný balet, pracoval v Poľsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Rusku, USA..., v švajčiarskom Bazileji stál na čele baletu tri sezóny, na konte má stovku baletov inscenovaných na domácich i zahraničných scénach, podieľal sa na viac než tridsiatich operách, tridisiatich operetách, muzikáloch a revue, štyridsiatich piatich činoherných inscenáciách, päť v Laterne Magike a v mnoho ďalších vo filme... Je profesorom tanečnej katedry hudobnej fakulty AMU v Prahe... Ale hlavne! P. Šmok, mimochodom rodák zo Slovenska, je tvorcom, umeleckým vedúcim, choreografom celou svojou bytosťou. Jeho choreografický rukopis je nezameniteľný. Nie nadarmo o ňom píšu: Šmokove mimoriadne muzikálne choreografie sú v takom súlade s hudbou, že v divákovi budia pocit "počutia" očami. Dnes máte teda možnosť uvidieť i počuť jeho "Zjasnenú noc" . Hudba: A. Schönberg, scéna a kostýmy Jan Dušek.

Apropó! Pavel Šmok, hoci onedlho oslávi svoje osemdesiatiny, bol medzi košických "baleťákov" pozvaný po prvykrát. Vďaka za tento čin patrí Ondrejovi Šothovi, ktorý tohto jedinečného umelca k nám nielen pozval, ale venoval mu svoje choreografické dielo s názvom "Memories for Šmok" /hudba: S. V. Rachmaninov, kostýmy danica Hanáková/ a pripravil prekvapenie. Uvidíte aj vy samozrejme dnes večer. Na margo hosťujúceho P. Šmoka O. Šoth povedal: "Som rád, že som mohol umožniť tomuto velikánovi, ktorý má slovenské korene, aby tu ukázal svoje choreografické umenie. Veľmi si vážim starú generáciu, ktorá priniesla nové formy, je zodpovedná... Pavel Šmok ako jediný svojho času robil pôvodnú českú a slovenskú tvorbu, pričom mal neľahký život i cestu k dosiahnutiu toho, čo robí. Mohol zostať v zahraničí, ale nezostal. Tohto človeka si veľmi vážim. Je jeden z mála choreografov, ktorí zostali sami sebou - nestal sa veľkým vďaka komercii, móde... Jednoducho, chcel som priniesť košickému divákovi žánrovú pestrosť, nový pohľad na tanečné umenie. Dnes večer uvidíte štyri rôzne rukopisy, štyri rôzne techniky..."

Ïalším hosťom večera je Jaroslav Ivanenko. Podpísal sa pod scenár, réžiu, choreografiu známeho príbehu spracovaného na námet ruskej ľudovej rozprávky - "Vták Ohnivák" /hudba: Giya Kancheli/. Na pozvánku stačí, ak povieme, že vyštudoval Konzervatórium v Kyjeve, Škola Betty Jonesovej - Limon, jeho pedagógovia boli Denisenko, Halász. Získal už angažmán na viacerých scénach, v roku 1999 v Hamburgu získal na súťaži Prix Dom Pérignon zvláštnu cenu poroty za choreografiu "Akosi som sa svetu vytratil". O dva roky neskôr získal na tom istom mieste cenu publika za cohreografiu G. Kancheli: Raňajky v tráve.

No a "Stmíváníčko" - rozmarnú hru na lásku a neveru - autorov hudby G. F. Händela, W. A. Mozarta, G. Rossiniho, P. Mascagniho a F. M. Bartholdyho - uvidíte v réžii a choreografii /tiež námet a scenár/ Libora Vaculíka. Je to opäť veľká česť, že k nám zavítal i tento interpret a choreograf, radený medzi najvýznamnejšie osobnosti českého povojnového baletu. Počas svojho aktívneho tanečného pôsobenia naštudoval hlavné roly v zhruba šesťdesiatich baletných inscenáciách a získal rad cien na medzinárodných interpretačných súťažiach /Varna, Jackson, Tokio/. S úspechom vystupoval na mnohých domácich i zahraničných javiskách /Japonsko, Rusko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Grécko, USA.../ Na konte má asi šesťdesiat rolí. Radí sa k tým baletným tvorcom, ktorí určovali vývoj žánru po roku 1945, k menám ako Saša Machov, Ivo Váňa Psota, Jiøí Blažek, Pavel Šmok.. Takisto už inscenoval asi šesťdesiat baletných inscenácií /a mnoho ďalších v operách, operetách, činohrách, muzikáloch a v televízii/. Okrem vyzretého "remesla", bohatej fantázie a osobitého kompozičného rukopisu ide o zdatného rozprávača tanečných príbehov, ku ktorým si často píše vlastné libretá... Jeho tvorbu, ale i tvorbu všetkých ostatných, máte dnes možnosť posúdiť sami - o 19. hodine v ŠDK.

Na javisku uvidíte Janu Hriadeľovú, Evu Jenčkovú, Katarínu Kendovú, Liudmylu Vasylyevu, Mykhayla Novikova, Petra Nagyho, Andriya Sukhanova... Tí všetci dostali od Pavla Šmoka, Jaroslava Ivanenka a Libora Vaculíka veľký dar - iný, nový rukopis. Samozrejme aj od Ondreja Šotha - ako autora i hostiteľa a nakoniec od Štátneho divadla Košice. Ten dar sa dnes verím znásobí v hľadisku. Prajem pekný večer, ktorý je aj o tvorení mostov k ľuďom, národom, ženám, mužom, úcte, pokore...

(26.10.2001)
¼udmila Paňáková
[email protected]
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]