magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstava Attila Duncsák / Moja cesta
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Mar 22 2010 - 12:49 GMT

Attila Duncsák sa narodil v roku 1940 v Užhorode. V roku 1967 absolvoval Vysokú školu umeleckého priemyslu v Petrohrade, odbor umelecké sklo a keramika. Od roku 1982, kedy sa presťahoval do Košíc, sa venuje komornej maľbe. Výstava pripravená pri príležitosti autorovho 70-ročného životného jubilea je výberom z maliarovej tvorby od polovice 80. rokov po súčasnosť.
Výstava Attila Duncsák / Moja cesta
Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice
Výstavná sieň A
24. 3. - 18. 4. 2010
Vernisáž: 24. 3. 2010 o 17.00 hod.
Kurátorka výstavy: Helena Němcová


Attila Duncsák je autorom s charakteristickým nezameniteľným maliarskym rukopisom. Jedným zo základných výrazových prostriedkov jeho malieb je delikátna žiarivá farebná harmónia, ktorá pri organizovaní obrazovej plochy zdôrazňuje významovú a výrazovú hodnotu farby. Autorove narábanie s farbou ovplyvnila skutočnosť, že na vysokej škole študoval sklo a keramiku. Dekoratívny akcent, často prítomný v Duncsákových obrazoch, umocňuje tiež až rafinované spracovanie povrchovej štruktúry temperovej maliarskej hmoty. Duncsák je citlivým výtvarným glosátorom toho, čím žije i toho, čo v ňom zanechala minulosť. V svojbytnom imaginatívnom maliarskom priestore svojich obrazov kolážovite kladie vedľa seba segmenty s motívmi vyňatými z prítomnej reality, útržky z dejov či udalostí dlho zasunutých v pamäti, dojmy z prežitého, sny i svoje predstavy a názory.

Bohatú a nekonečnú inšpiráciu nachádza v panoptikálnom svete divadla i cirkusu. Bábky, masky a maškary sú metaforickým vyjadrením tragédie i komédie ľudského života. Sám autor sa projektuje do mnohých svojich obrazov v symbolickej podobe smutného klauna, ktorý nie je aktérom, ale len tichým pozorovateľom bizarného sveta okolo nás.

K Duncsákovým kľúčovým témam patria i motívy s mnohovýznamovou symbolikou karnevalu, ktoré často v svojej tvorbe variuje. V posledných rokoch sa objavuje v Duncsákovej tvorbe aj „maľba koláží“. Klasickú papierovú koláž autor maľovaním „prekopíruje“, pričom sa tu uplatňuje hravý moment efektu tromp l`oeil (zrakový klam).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]