magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dejiny umenia deťom - Výstava vo Východoslovenskej galérii
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 12 2010 - 11:45 GMT

Výstava je pripravená pri príležitosti 10-teho výročia výtvarného odboru Základnej umeleckej školy Bernolákova 26 v Košiciach, ktorej riaditeľom je Mgr. Peter Kundracik. Výstava vychádza z koncepcie projektového vyučovania, ktorú pri svojej pedagogickej činnosti uplatňuje ZUŠ Bernolákova 26 ako jediná základná umelecká škola v Košiciach.
Idea projektového vyučovania sa opiera o dlhodobý celoročný výtvarný program s presne stanoveným cieľom a úlohami, ktoré na seba nadväzujú.

Počas desiatich rokov fungovania výtvarného odboru na ZUŠ Bernolákovej sa jej žiaci postupne zoznamovali s dejinami výtvarnej kultúry v jednotlivých historických etapách, počnúc starovekým Egyptom, Gréckom a Rímom, cez stredoveké umenie, renesanciu a barok sa tento rok ocitli na konci 19. storočia a zoznámili sa s obdobím impresionizmu.

Cieľom projektového vyučovania je rozšíriť záujem detí o dejiny výtvarného umenia, prostredníctvom vlastných zážitkov a skúseností, na základe ktorých dospievajú ku komplexnému súboru informácii z daného obdobia. Výstava ponúka výber žiackych prác mapujúcich všetky umelecké slohy a štýly v rôznom prevedení (kresba, maľba, grafika) a za použitia rozličných materiálov (papier, plast, kov, sadra, drevo, nájdené materiály). Škola nezabúda ani na seniorov a do výtvarnej činnosti aktívne zapája aj mentálne postihnutú mládež. Výsledky vzájomnej spolupráce nájdeme medzi ostatnými vystavenými detskými prácami.

Výuka na ZUŠ Bernolákova je obohatená o rozšírené vyučovanie práce s rôznymi materiálmi so zameraním na rezbárstvo, pod vedením PaedDr. Adriany Szekeressovej. Zároveň ako jediná základná umelecká škola v Košiciach poskytuje svojim žiakom výučbu animovaného filmu pod vedením akad. maliara Tomáš Čepeka. Premietanie animovaných filmov počas celého trvania výstavy spestruje a obohacuje prezentáciu výtvarných prác.

Výstava ZUŠ Bernoláková 26 - Výtvarný odbor
Názov výstavy: Dejiny umenia deťom
Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice
Výstavná sieň D
14. apríl - 5. máj
Vernisáž: 14.4.2010 o 17.00 hod.
Kurátorka výstavy: PaedDr. Adriana Szekeressová
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]