magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

FARBY KARPÁT - výstava fotografií Jaceka Szareka z Krosna
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Apr 19 2010 - 10:32 GMT

Krajské osvetové stredisko v Košiciach v rámci cezhraničnej spolupráce s Regionálnym centrom kultúr pohraničia (RCKP) v Krosne pripravilo pre obdivovateľov prírodných scenérií a umeleckej fotografie výstavu poľského autora Jaceka Szareka z Krosna. Vernisáž sa uskutoční 21. apríla 2010 (streda) o 16.30 v Galérii KOS na Strojárenskej 3 v Košiciach.
Jacek Szarek je členom Fotoklubu pri RCKP v Krosne, pracuje v Poľskej televízii (TVP) v Rzesowe ako spravodajca. Je známy ako autor filmov a kníh o prírode, krajine histórii, je fotografom prírody. Autor je držiteľom mnohých prestížnych ocenení.

Okrem iného získal ocenenie na IX. Medzinárodnom festivale turistických filmov „Tour Film“ v Poznani (I. miesto za film Poznaj ozajstné Beskydy), na VIII. ročníku Národnej fotografickej súťaže „Národné parky“ sa umiestnil na prvých miestach v obidvoch súťažných kategóriách „Príroda“ a „Človek v národnom parku“. Ïalší úspech dosiahol počas IV. Národnej súťaže prírodnej fotografie v Krynici Zdroju, kde bol ocenený za najlepšiu kolekciu fotografií. V roku 2009 získal ocenenie od generálneho riaditeľa Štátnych lesov za mimoriadne úspechy v popularizácii prírodných vied okrem iného za film Zubor divoký v Beskydách.

Autorove kolekcie fotografií boli prezentované v Poľsku aj v zahraničí. Je možné ich vidieť vo viacerých mestách na výstave „Zázračné Poľsko“, ktorá prezentuje najvýznamnejšie a najkrajšie prírodné oblasti poľskej krajiny. Jacek Szarek je posledné štyri okrem vlastnej tvorby činný aj ako predseda poroty v súťaži „Fotografie lesa“, ktoré organizuje Regionálne riaditeľstvo Štátnych lesov v Krosne.

O autorovom blízkom vzťahu k prírode svedčí aj jeho vyznanie: „Vyjsť do Beskýd treba s vedomím, že si nás podmania. Ak raz niekto videl mnohorakosť farieb beskydskej jesene, alebo bol na pasienkoch počas inverzie, keď štíty hôr vychádzajú z mora oblakov, musí sa tu vrátiť. Nekonečná láska k tejto časti Východných Karpát núti ľudí ísť stovky kilometrov, aby uvideli nádherné výhľady a tajomstvá, aké ponúka tunajšia príroda.“

Záujemcovia si budú môcť pozrieť výstavu do 14. mája.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]