magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice 2013 otvárajú festivalovú sezónu na Slovensku + program
@ Kultúra -> Podujatia      May 27 2010 - 13:17 GMT

26. – 30. 5. 2010 bude v Košiciach USE THE C!TY festival, 2. ročník festivalu pouličného umenia. Hneď prvý deň 26.5. v Kasárňach/Kulturparku vystúpi špičkový hip-hopový tanečník STORM z Nemecka, uvidíme dokonca tanec s bagrom – pri amfiteátri a po zotmení aj multimediálnu show na Dominikánskom námestí (v spolupráci s FUTU). Use the city festival aj tento rok pripraví príjemné prekvapenia v podobe FLASHMOBOV (niekde niekedy sa niekto stretne, urobí niečo bizarné, a stratí sa v dave). Čaká nás špeciálny unikátny koncert v električke číslo 6 v réžii Mariána Čekovského a večer aj animovaná fasáda hotela Hilton. Už po druhýkrát príde do Košíc – Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 vytvoriť unikátne dielo Moose – reverse graffiti umelec, ktorý maľuje tým, že steny čistí. Po prvýkrát na Slovensku uvidíme štrikované graffiti (britskí umelci ARTYARN).

Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o. v rámci USE THE C!TY festivalu pripravila špeciálnu barovú noc plnú hudby – koncerty vo viacerých vybraných baroch v meste. Každý festivalový deň bude prebiehať diskusia na nejakú zaujímavú tému z oblasti pouličného umenia s hosťami.

Use the city festival oživí Košice aj cez víkend. Sú pripravené hip hopové a breakdancové battle a súťaže, inlineri, bikeri, skateri. V nedeľu je pripravený program pre najmenších... USE THE C!TY FESTIVAL prináša do nášho mesta netradičné pouličné umenie, ktorého je omnoho viac.

Počas celého festivalu budú prebiehať workshopy s umelcami – hip hop, reverse graffiti, štrikované graffiti, animovaná fadsáda a mnoho ďalších – podrobné informácie o termínoch, ale aj o tom, ako sa prihlásíť, nájdete na stránke www.usethecity.sk v sekcii výzvy.

Festival chce objavovať nové zóny v meste, aj preto sa jeho časť koná v mestskom parku, ktorý je zároveň jedným z investičných projektov. Práve v rámci USE THE C!TY festivalu vyvrcholí mestská hra future city game, ktorá zapája obyvateľov mesta do tvorby a premeny mestského parku.

Návštevníci festivalu budú mať možnosť hlasovať za najlepší návrh, ktorý vzišiel z tejto hry od 27. do 30. 5. 2010 a zapojiť sa do festivalovej diskusie na túto tému 27.5. 2010 o 18.00 v pizzerii Calabria.

Sloganom kampane kandidatúry mesta Košice v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry a víťazného projektu INTERFACE je slovné spojenie USE THE C!TY – POUŽI MESTO. Vyzýva svojich užívateľov, teda obyvateľov Košíc, použiť mesto, vyjsť von do ulíc mesta, aktívne sa zapojiť do verejného života, začať komunikovať s kultúrou a umením, ktoré urbánny priestor ponúka.

Cieľom rovnomenného festivalu pouličného umenia USE THE CITY FESTIVAL je predstaviť všetky formy, žánre a podoby pouličného umenia. Vo svojom programe spája prezentáciu tvorby slovenských a zahraničných umelcov a rôzne formy komunitných aktivít laickej verejnosti. Program tvorí široké spektrum žánrov a prejavov subkultúry a pouličného umenia, inovatívne formy intervencií do verejného priestoru a premeny urbánneho priestoru a zároveň neumelecké aktivity spojené s aktivizovaním verejnosti/publika. Cieľom festivalu je tiež iniciovať diskusiu o možnostiach vnímania netradičných druhov umenia prostredníctvom využitia umeleckej, kultúrnej a občianskej intervencie do verejného priestoru. Popri umeleckom programe a verejnej prezentácii jednotlivých žánrov bude dôležitou súčasťou festivalu vzdelávanie umelcov a publika prostredníctvom ich zapojenia do umeleckých procesov, workshopov a diskusií.

Festival je každoročným profilovým podujatím projektu KOŠICE 2013. Jeho hlavným cieľom je oživiť mesto (prioritne jeho “necentrálne” lokality) a otvoriť tvorivý a priamy dialog street-art umelcov s verejnosťou. V Košiciach a okolí pôsobí niekoľko zaujímavých jednotlivcov, subjektov, iniciatív a občianskych združení v oblasti street art, ktorých tvorbu chceme podporiť aktívnou participáciou a prezentáciou na festivale.

Podrobné informácie:

26. máj
Tanec s bagrom / Compagnie Beau Geste / Francúzsko

Absurdne krásny tanečný dialóg medzi človekom a technickým krásavcom – skutočným bagrom. „Je to detský sen? Nápad stretnúť sa opäť po rokoch so svojou hračkou, detským bagrom? Napätie vzniká medzi ozrutnosťou stroja a telom tanečníka. Je to nečakaný stret, duo medzi oceľou a mäsom. Používa sa rameno bagra pre jeho funkčnosť a dynamiku, ale tiež pre to, že je možné použiť ho ako ľudskú ruku, ktorá berie, odmieta, ľúbi. Otáčanie stroja je mohutný, úžasný pohyb, ktorý evokuje tiež cirkusovú manéž. Lopata, ktorej funkciou je hrabať, håbiť, prenášať a vysypávať ponúka aj poetický variant: ruka, ktorá prenáša, povznáša, chráni.

Koncepcia a réžia: Dominique Boivin
Interpreti: Philippe Priasso (tanec), Eric Lamy (práca s bagrom)
Kedy: 16.30 a 20.00
Kde: Parkovisko pri amfiteátri

Otvorenie festivalu USE THE C!TY 2010 /Storm, D.S. Studio a L.M.C. / Nemecko a Slovensko

Ak si myslíte, že hip hop je len skákanie a čo najrýchlejšie vrtenie na hlave, mali by ste zmeniť svoj názor. Iste, vždy sa budú skvelí B boys pretekať v battloch a šokovať tým ako popierajú svojou virtuozitou zemskú príťažlivosť. Je tu však aj iný hip hop – súčasť súčasnej choreografie a súčasného tanca. Taký je aj Niels Robitzky, teda Storm, nemecký tanečník, ktorý sa od roku 2001 vypracoval na špičku svetového hip hopu. Vo svojom sóle „Storm v klasickom kontexte“ tancuje na Bizetovu a Griegovu vážnu hudbu. Známe hip hopové figúry sú raz v dráždivom kontraste a inokedy naopak citlivom súznení s notoricky známymi tónmi klasiky. “Predskokanom” Storma bude prezentácia aktuálnej tvorby košických tanečníkov hiphopu, ktorú sme pripravili v spolupráci s D.S. Studio a L.M.C.
Kedy: 18.30
Kde: Kasárne/Kulturpark

Nanometers Paradise / Fakulta umení TU Košice / Slovensko
Študenti Katedry výtvarných umení a intermedií FUTU (Ateliér nových médií), sa pod pedagogickým a umeleckým vedením Petra Vrábeľa a Anny Tretter pokúsia pretvoriť Dominikánske námestie pomocou špeciálnej svetelnej techniky, interaktívnych svetelných inštalácií, prácou s rôznymi typmi svetelných zariadení a aplikáciou týchto systémov vo verejnom priestore. O hudobný doprovod sa postará zvukový experimentátor Struna. Podujatie sa realizuje s podporou Ministerstva školstva SR v rámci projektu KEGA 3/7463/09.
Kedy: 21.30
Kde: Dominikánske námestie

27. máj
Malá smrť / Divadlo SKUTR / Česko


Poetické fyzické divadlo s minimom textu, netradičná tanečná feéria o láske a milovaní. Traja muži a tri ženy - tri páry hľadajú v rôznych kombináciách toho pravého, v prírode, medzi stromami, v tráve. Deväť vzťahov, stretnutí, zamilovaní a milovaní. Hnaní túžbou prepadajú vášni, hľadajú sa navzájom a hľadajú ku komu patria. Poetické divadlo, ktoré spája krehkú poetiku tanečníčky a choreografky A. Laškovkovej Stodolovej so svojráznym pohľadom režisérskej dvojice SKUTR, je originálnym pohľadom na rôzne formy lásky.
Hrajú: Adéla Laštovková Stodolová, Pavla Beretová, Zuzana Stavná, Jakub Gottwald, Jan Meduna, Petr Vršek
Kedy: 20.15
Kde: Mestský park

Noc plná hudby
Špeciálne podujatie je pozvánkou na netradičnú hudobnú jazdu po košických najobľúbenejších kluboch a baroch, ktoré pripravili skvelé koncerty rôzných štýlov.
Kedy: od večera do polnoci
Kde: Budějovická hospoda, Café Thália, Čajovňa Amana, Glamour Café, Little Havana, Piano Café, Pub u Kohúta, The Beer House, Bernard Club

Festivalové stretnutie: Revitalizácia lokality Mestský park
Diskusia architektov, odborníkov a občianskych aktivistov na tému premeny lokality Mestský park. Prezentácia výsledkov hry Future City Game, počas ktorej vznikli štyri návrhy, ktorých vizualizáciu pripravili študenti architektúry Fakulty umení TU Košice. Výsledné návrhy budú počas festivalu Use the city vystavené v Mestskom parku a každý sa môže zapojiť do verejného hlasovania o najlepší návrh.
Kedy: 18.00
Kde: Pizzeria Calabria

Nanometers Paradise / Katedra výtvarných umení a intermédií FU TU
Interaktívna multimediálna show.
Kedy: 21.30
Kde: Dominikánske námestie

28. máj
Step by step #2 / 2 - v exile / Divadlo na peróne a La Hors De / Slovensko a Francúzsko

Už po tretíkrát sa stretávajú umelecké svety Divadla Na Peróne z Košíc a La Hors de z Lyonu. Prvé stretnutie prebehlo v roku 2008 a vyústilo do prestavenia Something is red / Niečo je červené. V novembri 2009 sa súbory v rámci projektu Step by step #1 pustili v Košiciach do objavovania života a práce Sándora Máraia. Druhá časť projektu sa sústreďuje na konkrétnu skúsenosť – exil. Svoj exil prežil Márai v Európe a Amerike. V tom istom období, občas z rovnakých dôvodov, sa v exile ocitli aj Stefan Zweig, Kurt Weill, Milan Kundera či Norbert Glanznberg. Ich osudom sa stalo hľadanie novej vlasti, žili v nostalgii, Nemcami nazývanej Heimat. Ich návrat domov nebol možný, a preto tento svet naďalej existoval len v ich spomienkach. Budeme ich nasledovať na ceste boja za slobodu prejavu, ochrany menšinových jazykov a utrpenia z exilu. Projekt Step by step #2 bude na festivale Use the city 2010 uvedený v premiére, odohrá vo verejnom priestore a bude založený nielen na práci s priestorom, ale aj na tanci, videu či piesňach od Brechta, Treneta a iných.
Kedy: 21.00
Kde: Dvor pri kníhkupectve Panta Rhei

Animovaná fasáda / Livelights / Poľsko
Vroclavská umelecká skupina Livelights premení fasádu košického Hotela Doubletree by Hilton na priestor živej hry svetiel. Pomocou svetelných zdrojov inštalovaných v oknách hotela a ovládaných elektronikou vytvoria originálne obrazy a možno si všetci spolu zahráme aj megatetris. Každý z vás si môže vyskúšať tvorbu vlastnej animácie prostredníctvom programu na stiahnutie na stránke www.usethecity.sk alebo sa môžete naučiť viac na workshop s Livelights 26. mája od 15.00 hod. v asárne/Kulturpark.
Kedy: 21.45
Kde: Hotel Doubletree by Hilton

Hudba v električke
Počas jazdy električkou číslo 6 na trase Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie a späť môžete zažiť nečakané prekvapenie – cestu vám spríjemnia hudobníci a skvelé koncerty rôznych hudobných žánrov (džezová jazda, etno jazdy a klasická jazda) v dramaturgii a pod taktovkou Mariána Čekovského.
Kedy: od 13.00 do 17.00
Kde: v linke električky č. 6 na trase Staničné námestie - Nám. Maratónu mieru a späť

Reverse Graffiti workshop
Paul Curtis alias Moose (UK) sa vracia po roku do Košíc, aby opäť vytvoril úchvatné "reverse graffiti". Pozrite si výsledky jeho práce alebo sa 27. a 28. mája od 14.00 zapojte do tvorivého procesu a vyskúšajte si „maľovanie vodou do špiny“.
Kedy: od 14.00
Kde: Oporný múr pri Pošte 2

Festivalové stretnutie: Súčasný stav hip-hop a graffiti na Slovensku
Diskusia o stave hip-hopovej tanečnej scény a o umení graffiti na Slovensku.
Kedy: 18.00
Kde: Pizzeria Calabria

29. máj
SDK.Europe Battle Preselection Slovakia 2010

Slovenská preselekcia na jeden z najprestížnejších tanečných battlov v Európe s medzinárodnou porotou. Po súťaži koncert: Peťo Tázok a Karaoke Tundra a afterpárty s DJ Piggo. 27. a 28.5 organizujeme tanečné workshopy pod vedením Wahe (CZ) a Storm (DE) v spolupráci a v priestoroch D.S. Studio.
Kedy: 10.00 – 14.00 (preselekcia), 14.00 (battle), 19.00 (finále), 22.00 (afterpárty)
Kde: Kasárne/Kulturpark

Inlineri a bikeri na U-rampe
Inline súťaž formou jamu, spojená s exhibíciou pre všetky vekové kategórie a exhibícia a súťaž na bicykloch bmx, ktorá bude prebiehať na mini U-rampe na Staničnom námestí. Na svoje si taktiež prídu milovníci jazdenia na rôznych grindboxoch a railoch. Predstavia sa najväčšie talenty slovenskej inline a bmx scény.
Kedy: od 12.00 do 18.00
Kde: U-rampa na Staničnom námestí

Slam poetry battle
Po minuloročne úspešnej prvej košickej premiére, sa počas festivalu opäť koná Slam poetry battle. Je pre každého, kto má odvahu vystúpiť so svojou poéziou pred aktívnym publikom. Opäť sa predvedú skúsení slameri z Čiech a zo Slovenska (Bruce Lee, Bene, Masha...) a o hudobný doprovod sa postará Karaoke Tundra. Naučte sa to a pripravte sa počas workshopu, ktorý bude prebiehať 29. mája medzi 13.00 a 15.00 s najznámejšími českými slamermi a organizátorkou slam poetry súťaží Lenkou Zogatovou.
Kedy: 17.00
Kde: Kasárne/Kulturpark

Festivalové stretnutie: Divadlo a performing arts vo verejnom priestore
Diskusia s umelcami, kritikmi i priaznivcami umenia vo verejnom priestore.
Kedy: 18.00
Kde: Pizzeria Calabria

Step by step #2 / divadlo na peróne a La Hors De / Slovensko a Francúzsko
Multimediálny site-specific performance vo verejnom priestore, ktorý je ďalším z krokov po ceste, umelecky mapujúcej život a dielo Sándora Máraia.
Kedy: 21.00
Kde: Dvor pri kníhkupectve Panta Rhei

30. máj
V zdravom tele zdravý duch / Divadlo Drak / Slovensko

Klauniáda o dvoch tučných kocúroch plná chytľavých melódií a s podmanivým textom.
Veselý príbeh z gazdovej komory o dvoch kocúroch Ïurovi a Truľovi, ktorí sa rozhodnú schudnúť, aby sa vmestili do myšacej diery a zjedli myšku Terku. Po predstavení je pre rodičov s deťmi pripravená tvorivá dielňa. Deti si vyskúšajú pohybové etudy na tému divadelného predstavenia, zahrajú sa rôzne krátke hry zamerané na rozvíjanie detskej kreativity a fantázie, dychové a artikulačné cvičenia.
Réžia: Igor Kasala
Hrajú: Silvia Majorošová, Zdenka Kvasková, Peter Ivan, Jaro Ïurček
Kedy: 15.00
Kde: Mestský park

Štrikované grafity - vernisáž
Vernisáž výsledkov mesačnej práce obyvateľov Košíc s výtvarníčkou Vlastou Žakovou. Každé poobede počas festivalu sa môžete zapojiť a štrikovať v bielom altánku v Mestskom parku. Kusy uštrikovaných látok sa stanú súčasťou verejného priestoru. Štrikované grafity sú mostom medzi tradičnou technikou a súčasným umením, sú novým mestským fenoménom, ktorý zdobí mnohé európske mestá a konečne aj Košice!
Kedy: 17.00
Kde: Most medzi Mestským parkom a Mlynskou ulicou

Skate the City!
Po čisto streetovom preteku na festivale Use the city 2009 sa Skate the City! vracia naspať ku koreňom skateboardingu. Pre súťažiacich bude k dispozícii rozmerovo stredne veľká minirampa z dizajnérskej dielne Foomo Skateboards.
Kedy: od 12.00 do 18.00
Kde: U-rampa na Staničnom námestí

Festivalové stretnutie: Vyhodnotenie festivalu Use the City 2010
Diskusia s organizátormi festivalu o ročníku 2010 a plánoch do budúcnosti.
Kedy: 18.00
Kde: Pizzeria Calabria

A samozrejme ani v tomto roku nebude počas Use the city festivalu chýbať flash mob - blesková zábavná akcia, keď sa na jednom mieste stretne viac ľudí, urobia niečo bizarné, absurdné alebo vtipné a potom sa bez ďalších komentárov rozídu. Flash mob pripravujeme v spolupráci s košickou skupinou Flashmob Košice – ak sa chcete zapojiť sledujte http://fmke.eu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]