magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ex libris - Svet knižnej značky vo Východoslovenskom múzeu od 1.6. do 1.8.2010
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Jun 03 2010 - 10:14 GMT

EX LIBRIS - Knižná značka – z latinčiny vo význame „z kníh“. Jeho primárnym účelom je označiť vlastníka knihy. Potreba označiť si takto svoje vlastníctvo vyvstala v dobe kedy aj knihy začali byť vo veľkom rozmnožované. Tlačené, teda vo väčšom množstve rozmnožené exlibris boli prirodzene potrebné až keď sa knihy rozšírili a stali sa bežným majetkom. Dejiny knižnej značky však siahajú oveľa ďalej do minulosti, už do ručne prepisovaných kníh tzv. manuskriptov boli taktiež ručne vpísané textové ex librisy, ktoré označovali majiteľov. Súčasné ex libris patrí do tzv. užitej grafiky. Je to grafický list rozmerom nie väčším, ako 150 x 130 mm. Motívy na knižných značkách môžu byť naozaj rozmanité. V ranných dobách knižné značky tvorili napríklad iba vyobrazenia rodových erbov – rodových znakov, neskôr aj tie ich tvorcovia začali dopåňať textom, alebo sa na text obmedzili úplne a jeho hlavnou súčasťou bolo meno vlastníka. Dnes tu stretneme portréty, karikatúry, krajinky, zátišia, žánrové, biblické alebo mytologické výjavy a podobne.

A o čom je ešte ex libris v súčasnosti? Okrem svojej primárnej funkcie, ktorú nestratil, je to aj samostatné umelecké dielo.
Zberateľstvo je asi prirodzenou ľudskou vlastnosťou. Človek sa s ňou narodí, no nie u každého prerastie do „skorošialenstva“, ktoré zachváti niektorých jedincov. Ničím zvláštnym sa navonok od bežného človeka nelíšia. V dave ich prehliadnete. Ale skúste s niektorým nadhodiť tému, ktorá sa dotýka jeho skrytej vášne. Až vtedy spoznáte čo sa skrýva aj v tom najzarytejšom introvertovi.

Ale chápme ich a vlastne buďme im vďační. Aj vďaka ich vášni sa v prepadlisku dejín nestratilo mnoho krásnych vecí. Je to ich svet, v ňom sú doma a rozžiaria sa ako klasické žiarovky. Praví zberatelia, a už teraz hovoríme o zberateľoch umenia, sa radi pohybujú po antikvariátoch, starožitnostiach, burzách a výstavách. Hľadajú, vymieňajú, kupujú a svoju zbierku neustále zväčšujú, skvalitňujú, ale čo je niekedy pravidlom, aj pred inými schovávajú. Máloktorý je ochotný sa so svojim bohatstvom podeliť s inými.

Nie je to však pravidlom. Súkromné zbierky sa neraz stali základom mnohých verejných galérií a múzeí. Tou najznámejšou možno je zbierka umenia a kuriozít cisára Rudolfa II. Habsburského, ktorá je dnes vystavená v tzv. Rudolfíne v Prahe. A aj Východoslovenské múzeum sa môže pochváliť kolekciami súkromných zbierok, ktoré ich majitelia odkázali verejnosti. Bol to napríklad umenovedec Imrich Henszlmann, biskup Žigmund Bubics, gróf Peter Dessewffy a mnoho ďalších aj menej známych Košičanov, ktorí prispeli k bohatstvu fondov múzea v jeho začiatkoch.

Výstava je spojená so sprievodnými akciami pre deti - tvorivé dielne - s možnosťou vlastnej tlače a výroby vlastných štočkov (suchá ihla, linoryt a lept) knižných značiek a tlače in situ v priestoroch múzea.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]