magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

TVORBA SOCHÁRA ARPÁDA RAČKA
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Jun 22 2010 - 15:37 GMT

Sochár Arpád Račko sa dožíva významného jubilea. Dnes môžeme povedať, že talent ktorým ho obdaril osud zúročil vrchovate. Príznačná pracovitosť, neústupčivosť a schopnosť prijať podnety spoločnosti ako osobnú výzvu, znamenali nielen neúnavnú cestu hľadania, ale aj jedinečné výsledky. Ostal verný svojim východiskám, tvorivému presvedčeniu a zakotvenie v realite mu nikdy nezväzovalo krídla v tvorivom rozlete.

To, čo si osvojil v pražskom akademickom ateliéry prof. J. Laudu, sa stalo súčasťou Račkovej osobnosti: talent, premenený na hodnoty prostriedkami usilovnej a sústavnej práce a tvorba, ktorá nestavia na prázdnych a dočasných efektoch. V pozadí je vynikajúca znalosť sochárskeho remesla, mimoriadny záujem o technologické a technické znalosti, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou pre tvorbu nadčasového významu. Tzv. „pevná stavba“ sochy, istota a suverénne zvládnutie detailov v celostnom výraze tvorí istoty v celej Račkovej tvorbe.

Miesto konania: Východoslovenská galéria Košice, Hlavná 27, 040 01 Košice

Vernisáž: 23. júna 2010 o 17.00 hod.

Trvanie výstavy: 23.6. – 18.7.2010

Kurátorka výstavy: Zuzana Ševčíková   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]