magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 má 2 roky
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 13 2010 - 12:01 GMT
Primátori oboch miest Prešov a Košice - Pavel Hagyari a František Knapík autor foto: M. Šangala

autor foto: M. Šangala

autor foto: M. Šangala

Na oslavu druhého výročia získania titulu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 prišli do Košíc tisícky ľudí. Jedinečné spojenia prešovských a košických umelcov sa stali symbolom Prešova a Košíc ako dvoch miest, pre ktoré je tento titul obrovskou výzvou a koncert 2 v 1 zabával východniarov do neskorých večerných hodín. Koncert otvorili primátori oboch miest spoločne s publikom, ktoré vzápätí dostal do varu skvelý Marián Čekovský spolu s jazzmanom Petrom Lipom. Druhé výročie Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 v znamení spolupráce však prinieslo pre región východu a celé Slovensko aj viditeľné pozitívne zmeny procesov v kultúrnej infraštruktúre, naštartovanie množstva grantových schém, investícií a otváranie tém, ktoré rezonujú v Európe.

Vďaka titulu príde do Košíc investícia 60 mil. EUR zo štrukturálnych fondov EÚ, čo zabezpečí financovanie investičných projektov, ktoré sa v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry do roku 2013 budú realizovať. Vznikne napr. kultúrna kreatívna štvrť v areáli Kasární/Kulturparku, sídliskové komunitné kultúrne centrá, zrekonštruuje sa amfiteáter, zrevitalizujú dva mestské parky, dokončí sa rekonštrukcia Dómu sv. Alžbety a zrealizujú sa ďalšie investície v meste.

„Na MK SR je vytvorená grantová schéma na podporu programu v Košiciach a regióne, ktorá slúži na podporu cieľov víťazného projektu Košice 2013. Je v nej vyčlenených takmer 10 mil. EUR pre kultúrne dianie v Košiciach a regióne. Spustili sme tiež prvý výmenník, ktorý aktivizuje komunitu na sídlisku Terasa a rozbehli sme aj množstvo ďalších aktivít v oblasti kultúry a kreatívnej ekonomiky, ktoré smerujú k napåňaniu cieľov projektu,“ hovorí umelecká riaditeľka Košice 2013, n.o., Zora Jaurová.

Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 prináša tiež odbornej verejnosti myšlienky súvisiace s trendom kreatívnej ekonomiky ako najrýchlejšie rastúcim segmentom na celom svete. „V spolupráci s RUHR.2010 (súčasným Európskym hlavným mestom kultúry) sme pripravili množstvo projektov týkajúcich sa práve podpory kreativity a talentov v meste, regióne, ktorá dáva pozitívny impulz k rastu kreatívnej ekonomiky aj na Slovensku“, doplnila Jaurová. Preto sa oslava druhého výročia získania titulu niesla aj v znamení medzinárodnej konferencie o kreatívnom priemysle Shaping the future, ktorá priniesla odbornú debatu špičkových európskych odborníkov o dôležitosti štrukturálnej podpory tejto oblasti a ukázala konkrétne príklady toho, že aj na Slovensku tento typ ekonomiky existuje, rozvíja sa a rastie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]