magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

O SLOVENSKOM DOKUMENTE/ vo filmovom klube Cinefil
@ Kultúra -> Film      Nov 23 2010 - 17:22 GMT

Festival dokumentárnych filmov v Košiciach DOCsk pre vás pripravil sériu večerných premietaní, ktorých cieľom je priblížiť dôležité miľníky v dejinách slovenskej dokumentárnej tvorby, predstaviť ich v kontexte doby a vývinu tohto filmového žánru u nás. Premietanie je spojené s krátkou prednáškou pred prvou projekciou.

.

23. 11.o 19.19 CESTA
Československo, 1966, 10 min., /SFÚ/ MP12
Réžia: Otakar Krivánek
Snímok ako jeden z prvých sprístupňuje rómsku problematiku. Nechce hodnotiť ani komplexne študovať. Reportážnou autentickosťou zachytáva okamihy bezprostrednosti urpostred biedy. Autori sa vyhli osvetárskemu poučovaniu, uprednostnili obraz všedného života v chatrčiach. Súčasťou snímky je aj anketa, kde sa prvýkrát vynarajú na povrch problémy, ktolré nie sú na prvý pohľad zrejmé – napr. rasové predsudky.

ODCHÁDZA ČLOVEK
Československo, 1968, 28 min., /SFÚ/ MP12
Réžia: Martin Slivka
Etnografický dokumentárny film o zvykoch a obradoch spojených so smrťou na bulharskej dedine. Slivka v ňom prejavil hlboký zmysel pre vytvorenie autentickej situácie, ktorá sa prelína s úvahou o základnych hodnotách ľudského života. UNESCO zaradilo film na svoj zoznam kultúrneho svetového dedičstva (1995) a zároveň patrí medzi 25 najvýznamnejších diel Zlatého fondu slovenskej kinematografie

30. 11.o 19.19 TRYZNA
Československo, 1969, 23 min., /SFÚ/ MP12
Réžia: Vlado Kubenko
Film je jedným z posledných príkladov aktuálne politického dokumentárneho filmu na Slovensku, po ňom nasledovala už len agitácia a propaganda. Podáva sugestívnu správu a šoku a smútku, ktorý zasiahol celú spoločnosť po sebaupálení Jána Palacha v januári 1969.

 

PSYCHODRÁMA
Československo, 1964, 74 min., /SFÚ/ MP12
Réžia: Jozef Zachar
Populárno-vedecký film Psychodráma bol na svoju dobu objavným autentickým popisom nového účinného spôsobu liečenia neurózy pomocou psychodrámy. Bol nakrútený v psychiatrickej liečebni v Šternberku pri Olomouci. Film zachytáva hru pacientov a lekárov psychiatrickej liečebne skrytými kamerami. Je v istom zmysle experimentom, a to nielen z hľadiska zachytenej témy, ale i jej formálneho spracovania.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]