magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Najväčším ťahákom valentínska "Košická bozkávačka " !
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 11 2011 - 10:25 GMT
Štrnásteho februára je ten správny deň, kedy svätý Valentín s čarovným kľúčikom otvára srdce k láske, priateľstvu a poďakovaniu. Nemusíme poslať kvety, či list človeku, ktorého milujeme a vážime si ho, hádam postačí pohladenie, stisk ruky, alebo bozk. A pripravilo sa naň aj naše mesto.

Najprv trocha hjstórie. Vraj prvá príručka pomáhajúca mužom ako vyjadriť svoju lásku pod názvom: Ako má mladý muž napísať dievčaťu k sv. Valentínovi vyšla v roku 1797. Keď by sme išli hlboko do dejín, dozvedeli by sme sa, že ku dátumu sviatku zaľúbených a milujúcich sa viaže pohanská tradícia Ríma ale aj severnej Európy.
Tento deň bol totiž zasvätený i nordickému bohovi Váli a jeho matke Juno Februa. Juno bola ochrankyňou žien a manželstva. Sviatok sa začínal po západe slnka už 13. februára. Dievčatá si dávali pod vankúš vavrín, aby sa im prisnilo o budúcom manželovi. Ale vráťme sa k svätému Valentínovi. Valentín bol vraj pôvodne pohanský kňaz, žijúci v 3. storočí, ktorý prestúpil na kresťanskú vieru a stal sa biskupom. Hovorí sa, že v tom čase cisár Claudius zrušil inštitút manželstva, lebo zo ženatých mužov neboli dobrí vojaci. Valentín považoval tento krok za niečo čo je proti Bohu, a preto tajne oddával milencov. Pre porušenie nariadenia cisára bol zatknutý a roku 306 brutálne zavraždený. Odvtedy si začali smutný koniec dobroprajného biskupa pripomínať všetky zaľúbené dvojice. A ako budeme teda oslavovať v našom meste?
 
Valentínske party na dnešný deň vypukne v Music Pub pláž nad Jazerom o 21.hodine.
Anti Valentín je určený zasa pre tých, ktorí chcú dokázať že nemilujú iba jeden deň v roku alebo sachcú zoznámiť či stále hľadajú, je tu pozvánka doRetro Cult Club na Kováčskej na nedeľu večer .
 Chcete osláviť Valentína netradičným spôsobom? Potom v nedeľu navštívte Ibiza Club,v pozvánke sa píše: Najsexy farárka Vás zosobáši, získate originál Ibiza sobášny list a foto pri velikánskom srdci. Najsympatickejší párik  vyhrá Valenínsku večeru v reštaurácii Le Colonial! Tí, ktorí partnera práve nemáte, máte príležitosť ho spoznať ! ¼ahko si nájdete osobu opačného pohlavia ktorá je single ako vy a pozvete ju na drink a na parkete si zatancujete na hudbu, ktorú Vám zahrajú StarFunk DJ'S!
Valentínsky víkend ponúka aj Jazz Club, Kováčska. Pozývajú vychutnať si valentínsku atmosféru navlečenú do jazzu od piatka do nedele.
Mesto pripravilo na 14.februára podujatie Košická bozkávačka.  vypukne o 15.hodine pri Dolnej bráne, ide o prvú akciu tohto druhu. Usporiadatelia avizujú, že:
 „Ide o jedinečné spojenie romantiky, ktorou hýri samotné centrum mesta Košice a hlavne veľa valentínskej zábavy.  Prečo práve košická bozkávačka? Bozky k láske a dňu zamilovaných jednoducho patria. Pri košickej "bozkávačke" sa pri pódiu na Dolnej bráne na Hlavnej ulici stretnú zamilované dvojice, pre ktoré si mesto pripravilo rôzne súťaže a zábavný sprievodný program. Veríme, že sa pri Dolnej bráne stretne čo najviac zamilovaných dvojíc, ktoré by si dali jeden spoločný valentínsky košický bozk - Košická bozkávačka. Toto podujatie je pre všetkých od osem do osemdesiat rokov ahákom Košickej bozkávačky bude pečenie valentínskych pizza srdiečok priamo na grile na pódiu pri Dolnej bráne. Táto pizza bude zdarma pre všetky zamilované páry, ktoré sa zapoja do hromadného bozkávania ako aj pre tých, ktorí za zapoja do pripravených súťaží. „
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]