magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kozmológia v kvapke supratekutého hélia-3?
@ Aktuálne -> Rôzne      Feb 24 2011 - 09:45 GMT

Kozmológia je veda, ktorá sa zaoberá vznikom a vývojom vesmíru. Do dnešných dní ľudstvo nie je na takej technologickej úrovni, aby mohlo realizovať kontrolovaný kozmologický experiment.  Preto kozmológia  zostáva na úrovni pasívného pozorovateľa vesmírnych javov a dejov, ktoré poväčšinou  nastali pred mnohými miliónmi rokov. Jednota makrosveta a nášho mikrosveta však ukazuje, že niektoré kozmologické javy majú isté analógie v mikrosvete, v javoch pozorovaných v kondenzovaných látkach. Takto isté kondenzované látky umožňujú modelovanie fyzikálnych javov študovaných v kozmológii. Cieľom prednášky je ukázať, o ktoré kondenzované látky ide, aké javy súvisiace s kozmológiou sa pomocou týchto látok dajú študovať a aké sú obmedzenia týchto analógií v porovnaní s realitou.

 Na prednáške sa dozviete o „čarovnej kvapaline“ – supratekutom héliu-3, ktoré predstavuje makroskopický kvantový svet, ale aj o tom, ako ho schladiť na dostatočne nízku teplotu, aby bolo možné jeho kvantové vlastnosti pozorovať. Košické laboratórium, v ktorom sa tieto vlastnosti skúmajú patrí medzi zopár najchladnejších mieste na svete i v celom vesmíre.

Viac sa dozviete vo štvrtok 24. februára o 18:00 v Teledome na Timonovej ulici počas prednášky, ktorú prednesie RNDr. Peter Skyba, CSc., vedúci vedecký pracovník z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Vstup je samozrejme zdarma. Viac na www.hodinavedy.sk.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]