magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dnes v KULTPARk-u DOKUMENTÁRNA MONODRÁMA
@ Kultúra -> Podujatia      Mar 15 2011 - 10:04 GMT

 M.H.L. - SLÁVA DAUBNEROVÁ

Pozoruhodná autorka a performatívna umelkyňa Sláva Daubnerová vo svojej monodráme rekonštruuje komplikovaný osud prvej slovenskej divadelnej režisérky Magdy Husákovej-Lokvencovej (odtiaľ názov M.H.L.). Na podklade dobových materiálov o živote manželky ľavicového intelektuála, politického väzňa a neskôr prezidenta normalizačného Československa Gustáva Husáka autorka odhaľuje strhujúci a aktuálny príbeh formovania a deštrukcie umeleckých ambícií v zrážke s valcujúcim mechanizmom totalitnej politiky.
 
Predstavenie získalo viaceré významné ocenenia - Objav sezóny 2010 v prestížnej ankete Dosky 2010, v ktorej bolo nominované aj ako Inscenáciu sezóny 09/10, ďalej mu bola udelená Výročná cena Literárneho Fondu za réžiu a herecký výkon a bolo nominované na Kultúrnu udalosť roka v kategórii Divadlo, ktorú každoročne vyhlasuje denník SME.
Podobne ako v minulých autorských dielach, začína od faktov, či dokonca zaznamenaných myšlienok skúmanej osobnosti, ktoré modeluje a tvaruje pre ňu vlastnou hereckou senzibilitou a svojským režijným intelektom do veľmi súčasného a naliehavého vyznania. Prostredníctvom inscenácie M.H.L. síce nepriamo sprítomňuje vývoj politických udalostí v povojnovom Československu, ako aj život vtedajšej kultúrnej obce či umeleckej bratislavskej elity, ale hľadá v nich nadčasovosť, univerzálnosť bez toho, aby bola pamfletová, skåzla do popisnosti alebo moralizovala.
 
 
Magda Husáková-Lokvencová bola výnimočná žena. Doktorka práv, prvá slovenská režisérka, manželka Gustáva Husáka, intelektuálka, charizmatická a krásna žena a celkovo výnimočná osobnosť slovenskej kultúry. Osobnosť, na ktorú sa, žiaľ, tak, ako máme vo zvyku, pomaly zabúdalo. Našťastie, posledné desaťročie prinieslo intenzívne snahy o rozpamätanie sa na význam tejto neobyčajnej ženy.
 
Magda Husáková-Lokvencová by mohla byť prvou slovenskou režisérkou aj tisíckrát, no keby jej život nebol bohatý na toľko dramatických udalostí, sotva by dnes mohla vzniknúť dokumentárna inscenácia takéhoto rozsahu a kvality. Avšak život, ktorý Husáková- Lokvencová žila, doba, ktorej bola svedkom, povolanie, ktoré si zvolila, ľudia, ktorí sa stali spoločníkmi jej života, ale aj samotný jej charakter, sú silnými podnetmi na tvorbu nových umeleckých foriem.
 
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]