magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súťaž modelárov s vetroňmi
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 01 2011 - 09:54 GMT

RC LETKA z Košíc pozýva na verejnú modelársku súťaž F5J - Termické vetrone s elektrickým pohonom, ktorá sa uskutoční 2. apríla ( 9.00hod.)  na lúke v časti Krásna smerom na Košická Polianka. O čo vlastne pôjde? Podľa "Kalendára modelárskych súťaží na Slovensku v roku 2011" schváleného a vydaného Združením Modelárov Slovenska sa prvá súťaž rádiom riadených modelov bude konať práve v Košiciach túto sobotu.

Súťaž organizuje Občianske združenie RC Letka Košice v Košiciach časť Krásna a má názov RC Letka Košice Jar 2011. Súťažiť budú modely kategórieF5J – termické vetrone s elektrickým pohonom. Sú to rádiom riadené modely lietadiel, ktoré riadia súťažiaci zo zeme. V súťaži ako je uvedené podrobnejšie nižšie ide o dåžku nemotorového letu a potom do presne stanoveného času presne pristáť na dopredu určený bod.

Najzaujímavejšou časťou je koniec pracovného času, kedy stúpa nervozita a adrenalín súťažiacich, aby neprekročili hranicu pracovného času a kedy sa snažia pristáť čo najbližšie ku určenému bodu. Čas je oznamovaný všetkým súťažiacim aj divákom. Vtedy ide o sekundy a centimetre. Do troch metrov od určeného bodu pristátia sa prideľujú body po 20 centimetrov a od troch do pätnásť metrov po jednom metri.

Špičkoví modelári dokážu pristávať s presnosťou za 100 bodov. Aby dosiahol takúto presnosť, musí mať dobre vyladený model a musí dobre poznať správanie svojho modelu v každej situácii. Pri pristávaní sú využívané prvky ako majú aj skutočné lietadlá, teda aj vztlakové klapky a brzdiace klapky na zníženie rýchlosti a tým získanie času na reagovanie.

Viac na: http://www.rcletkakosice.sk/node/445

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]