magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poznávacia trasa S. Máraia už koncom apríla
@ Kultúra -> Literatúra      Apr 08 2011 - 09:12 GMT

Poznávaciu trasu po Košiciach a Budapešti spojenú so životom a dielom spisovateľa Sándora Máraia si budete môcť prejsť už koncom apríla. V návštevníckom centre mesta Košice bude zdarma dostupná mapa poznávacej trasy. Načasovanie nie je náhodné, v tomto mesiaci, 11. apríla si pripomenieme 111. výročie jeho narodenia. V rámci operačného programu Cezhraničná spolupráca Maďarská republika - Slovenská republika 2007 - 2013 odštartovala nezisková organizácia Košice 2013 n.o. v spolupráci s Literárnym múzeom Sándora Petõfiho v Budapešti projekt s názvom: „Vytvorenie a propagácia spoločného produktu kultúrneho turizmu na tému Sándor Márai", v rámci ktorého sa pripravujú zaujímavé aktivity, ktoré budú predstavené v priebehu tohto roka.

Čím je pre Prahu Kafka, tým je pre Košice Márai

Jedného dňa predsa len spisovatelia urobia z tridsiatich krajín Európu, spisovatelia, tí úzkostliví dobrodruhovia ducha, navzdory  všetkým colníkom. Bude to ťažké!", napísal. vtedy už známy, literát v roku 1936 netušiac, že jeho diela obletia nie len dnes už spojenú Európu, ale aj svet.  Sándor Márai patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti európskej literatúry 20. storočia. V roku 1990, rok po svojej smrti, dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie Kossuthovu cenu. V Nemecku sú jeho diela vydávané v rekordných nákladoch, jeho literárny štýl porovnávajú so štýlom Thomasa Manna. V jeho dielach hrajú významnú úlohu práve Košice, ktoré akoby svojho rodáka v týchto dňoch znova objavili.  Potenciál, ktorý v sebe osobnosť Máraiho skrýva, môže pritiahnuť do mesta tisíce návštevníkov z Európy. 

¼udia radi cestujú a objavujú miesta, ktoré sa spájajú s ich obľúbenými spisovateľmi. Zaujíma a fascinuje ich ak môžu na vlastné oči objaviť a zažiť zákutia, ktoré tak výrazne vplývali na spisovateľovo dielo a filozofiu. Práve Košice, kde sa narodil a prežil detstvo sú pre S. Máraiho veľkou inšpiráciou a venuje im veľa pozornosti vo svojich dielach, ktoré boli preložené do 50 jazykov a čítajú sa po celom svete. Márai by teda mal byť prirodzeným kultúrnym dedičstvom Košičanov a hrdosťou Slovenska.

V rámci operačného programu Cezhraničná spolupráca Maďarská republika - Slovenská republika 2007 - 2013 je v spolupráci s Literárnym múzeom Sándora Petõfiho v Budapešti pripravený a spustený projekt KULTOUR, ktorý odráža potreby v oblasti rozvoja kultúrneho turizmu prihraničného regiónu a podporuje rozvoj spoločných tematických produktov zameraných na históriu a spoločnú súčasnosť v Európskej Únii.

Pokračovanie tu: http://www.kosice2013.sk/sk/clanok/slavny-velikan-kosican-sandor-marai

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]