magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Krst kihy Košice – Dzivosť v srdci.
@ Kultúra -> Literatúra      Apr 26 2011 - 10:09 GMT

V stredu 27. o 19.00  v košickom Artfore  pokrstia novu knihu Illah van Oijen, holandskej fotografky žijúcej na Slovensku,„Košice – Dzivosť v srdci. Urban landscapes of Košice“ (Slovart), ktorá skúma, komentuje a dokumentuje verejné priestory Košíc. Kniha je druhým pokračovaním jej projektu Human Landscapes o charaktere verejných priestorov slovenských miest. Na krste sa okrem autorky zúčastnia aj jej spolupracovníci, ktorí sa na knihe podielali, ako napr. spisovateľ Agda Bavi Pain, ktorý do knihy prispel svojím novým textom. Po uvedení knihy bude nasledovať afterparty „Dzivosť v srdci“ v košickej Tabačke.

Kniha Košice – Dzivosť v srdci. Urban landscapes of Košice, ktorá vychádza v spolupráci s vydavateľstvom Slovart, je súčasťou projektu Human Landscapes holandskej fotografky Illah van Oijen, v ktorom skúma kvalitu, minulosť a modernizáciu verejných priestorov na Slovensku. Od septembra 2008 do marca 2011 Illah van Oijen dokumentovala verejné priestory Košíc. Jej prvá kniha Bratislava – mesto na mieru vyšla v roku 2007.

Na fotografiách, ktoré tvoria knihu Košice – dzivosť v srdci, nám Illah van Oijen predstavuje mesto plné života: života v centre mesta, života na sídliskách na kopcoch, života v okolí Hornádu a života v uliciach Luníka IX, najznámejšieho „geta“ krajiny. V Košiciach sa jej okrem iného značne rozšíril slovník, napríklad o slovo dzivé, a začala chápať divoké srdcia hrdých lokálpatriotov. Pod živosťou mesta však narazila aj na niekoľko krutých právd. Košice zápasia s odlivom ľudí, ktorí opúšťajú mesto s vidinou lepšieho zamestnania, kariéry a platu.

V posledných rokoch sa však mnoho mladých ľudí vracia späť do svojho mesta, mesta, ktoré milujú.Fotografie sprevádzajú tri eseje, ktoré ukazujú mesto z troch rôznych perspektív. Tijs van den Boomen sa zamýšľa nad urbanizmom mesta, Agda Bavi Pain píše mikrohistóriu jednej z jeho ulíc a Gabriela Kisová približuje umenie vo verejnom priestore mesta.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]