magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ako môžete osláviť Deň mesta Košíc?
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 27 2011 - 11:25 GMT

DEŇ MESTA KOŠICE a MS  ľadovom hokeji, keďže sa stretli v termíoch,  budeme si môcť tohto roku a nielen jede deň, vyberať z možstva podujati. Zajtra teda 28. 4. 2011 nás čaká:

VE¼KÁ POULIČNÁ SHOW
slávnostný otvárací ceremoniál MS v ľadovom hokeji 2011 – komponovaný program plný vizuálnych efektov, tanca, hudby, akrobacie, ktorý vyvrcholí hudobným koncertom skupín Vidiek a Siempre. Veľká pouličná šou bude pozostávať z troch častí - prvá odprezentuje krajiny, ktorých reprezentácie budú hrať v Košiciach. Uvidíme divadlo V.O.S.A, Actores, míma Mira Kasprzyka, Spektakulárnu divadelnú spoločnosť, DS studio a mnohých ďalších umelcov.Druhá, javisková časť ponúkne obrazy z histórie Košíc od jeho vzniku, cez výstavbu Dómu, časy vojen a komunizmu, až po súčasnosť. Tešiť sa môžeme na tanečníkov z Košíc a Prešova, ale aj na Katku Raševovú  a jedinečné šálové predstavenie. Z hudobnej produkcie uvidíme Zbor sv. Cecílie, kapelu Abrakadabra, Petru Humeňanskú, Karolínu Majerníkovú, Adriana Harvana,...počas Veľkej pouličnej šou budeme môcť sledovať výkony až 148 umelcov z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Čiech.Večer vyvrcholí v tretej časti koncertom skupiny Vidiek so s známou košickou hudobnou formáciou Siempre....možno bude aj malé scénické prekvapenie...Čas: 19.00 hod. Miesto: Hlavná ulica – priestranstvo pri Immaculate, organizátor: Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ïalšími akciami sú:

LIGHT OPENING – SVETELNÁ INŠTALÁCIA

 Dýchajúci dom, svetelná trať, interaktívna svetelná inštalácia. Medzinárodný umelecký projekt v produkcii kultúrnych centier Tabačka Kulturfabrik a  Kasárne/Kulturpark po prvýkrát na Slovensku, v Košiciach.“Light Opening” je jedinečný projekt, ktorého cieľom je zvýšiť záujem verejnosti o historické a kultúrne dedičstvo Košíc tak, že tieto priestory doplní netradičnými, svojskými svetelnými inštaláciami.Pôjde o spoločný projekt kultúrnych centier Tabačka Kulturfabrik a Kasárne/Kulturpark, ktoré sa snažia posilniť kultúrne aktivity v meste a vytvoriť priestor pre spoluprácu umelcov nie len z Košíc ale aj zahraničia. Konkrétne na tomto projekte budú spolupracovať umelci z Košíc, Budapešti a Berlína. Zatiaľ čo a Hlavnej maďarská umelecká skupina Szövetseg 39 premení starú električkovú trať v centre mesta na svetelný pás, ktorý prepojí dve centrá Tabačku Kulturfabrik a Kasárne/Kulturpark a Light Track bude fungovať ako navádzací systém, ktorý privedie ľudí z historické centra do dvoch  kultúrnych bodov – Kasárni /Kulturpark a Tabačky Kulturfabrik.

LIGHT & INTERACTIVE PARK

KASÁRNE/KULTURPARK ponúknu o 20.hod CEREMONY BEFORE THE END - PETER VRÁBE¼, Po zotmení sa park Kasární/Kulturpark premení na nepoznanie, vďaka svetelným a interaktívnym inštaláciám. Návštevníci budú svedkami veľkolepého oživenia schátraných Kasárenských skladov, farebne osvetleného parku a špeciálnej svetelnej inštalácie, ktorá bude pripomínať miesto masívnej mobilizácie záchranných zložiek - hasičov, sanitiek a policajných húkačiek. Svetelné objekty v priestore imitujú signalizačné zariadenia, teda  majáky na strechách  aut integrovaného záchranného systému. Majáky sú inštalované v priestore tak,  aby zodpovedalirozloženíma výškou  reálnej situácii.(napr. po páde lietadla,vykoľajení vlaku a pod.) Pohľad na levitujúce svetla nad zemou má ambíciu pôsobiť meditatívne,upokojujúco,čo by malobyť opozitom katastrofického scenáru ryčiacich sirén, nárekov, a celkového chaosu.

Ïalej to bude o 21 hodine koncert DANA BÁRTA A ROBERT BALZAR TRIO- THEYORIES TOUR 2011(Dan Bárta a Robert Balzar Trio nahrali svoje prvé spoločné akustické CD s názvom THEYORIES. Ide o vlastné úpravy skladieb interpretov, ktoré Dana Bártu v jeho speváckej kariére najviac ovplyvnili. Nové CD obsahuje songy výrazných svetových interpretov ako Björk, The Police, Simply Red, Jamiroquai, AC/DC či Finley Quaye. Nachádza sa tu i chorál z 13. storočia.

(DAN BÁRTA(CZ) jeden z najtalentovanejších a najvšestrannejších spevákov, držiteľ mnohých ocenení. Je rešpektovaný ako odbornou kritikou, tak širokou verejnosťou. V roku 2000 založil svoj sólový projekt Illustratosphere. Repertoár sa skladá z vlastných skladieb a jazzových štandardov. ROBERT BALZAR TRIO(CZ)  ide o jazzové zoskupenie. Slávi úspechy na našich i zahraničných pódiách. Za zmienku stojí spolupráca s jedným z najväčších jazzových gitaristov Johnom Abercrombiem, s ktorým v minulosti natočili CD s názvom “Tales“.)

TABAČKA/KULTURFABRIK zasa ponúke BREATHING HOUSE – CARLO CROVATO. Carlo Crovato je jeden z popredných berlínskych umelcov a do Košíc prinesie Dýchajúci dom, ktorý Vám vyrazí dych. Jeho svetelná inštalácia Vám ukáže iný pohľad na tabakovú fabriku, Tabačku, ktorá priniesla nový kultúrny život do tejto historickej budovy.

 A ešte ČOKOVOKO /CZ/  /koncert/  21:30 Dve majsterky podivnej poetiky Adéla a Zuzana z Brna hrali v Roxy, vo Fléde, na dedových narodeninách a teraz si zahrajú aj v Tabačke. Dva akordy a pravda, hovorené slovo, pesimizmus, absurdita, trhavý tanec a láska k čiernemu humoru – takto kapela opisuje svoju tvorbu. Texty kruté a prudké, ale zároveň vtipné a odľahčujúce, ktoré Vás donútia zasmiať sa, aby ste ich následne na to začali analyzovať a s odstupom času si uvedomovať, že aj napriek humoru sú dosť kruté a pravdivé.

Mnohých poteší  TRH TRADIČNÝCH REMESIEL v centre města. Remeselnícky trh spojený s prezentáciou výroby a predajom umeleckých výrobkov bude fungovať v čase  9.00 – 20.00 hod.; trh potrvá do 9. 5. 2011 denne od 9.00 do 20.00 hod.


Sprievodné podujatia:

27. 4. - 15. 5. 2011
VSE ARÉNA - S ENERGIOU DO TOHO
umelá ľadová plocha pre malých i veľkých | Korčuľovanie a hokejové zápasy pre žiakov košických škôl | Škola korčuľovania, súťaže zručnosti, požičovňa korčúľ čas: denne od 9:00 do 19.00 hod.

56. KOŠICKÁ HUDOBNÁ JAR, 28. 4.o 19.00 POCTA LISZTOVI A CIKKEROVI, ŠfK, dirigent: Charles Olivieri-Munroe /CA/
klavír: Jordana Palovičová /SK/



 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]