magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V galérii Laboratórium moderného umenia
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Apr 29 2011 - 08:50 GMT

Východoslovenská galéria Vás srdečne pozýva na prednášku francúzskeho teoretika umenia Benoît Lamy de La Chapelle k výstave Francúzska klasická moderna Od Renoira po Chagalla ktora sa uskutoční už tento víkend, 30. apríla (sobota) a 1. mája (nedeľa) o 17.00 h, v Historickej sieni Východoslovenskej galérie. ( Prednáška bude tlmočená do slovenského jazyka.)

O prednáške

Paríž: Laboratórium moderného umenia. Budú sa skúmať špecifiká mesta Paríž z hľadiska umeleckej európskej tvorby na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia. V tejto dobe sa umelecká parížska scéna skladá z umelcov všetkých možných národností, ktorí do Paríža prichádzajú tvoriť a vystavovať, to všetko priamo do stredu neobvyklej tvorivej rivality. Táto doba zodpovedá drastickému vývoju pikturálnych foriem, kde počas niekoľkých desaťročí na seba nadväzujú rôzne umelecké prúdy ako impresionizmus, post-impresionizmus, fauvizmus, kubizmus, orphizmus... s umelcami ako Renoir, Cezanne, Modigliani, Vlaminck, Matisse, Dufy, Braque či Picasso, Delaunay alebo Chagal, ktorí sa každý svojím spôsobom pričiňujú o vývoj maľby. Tieto skutočnosti úzko súvisia s každodenným parížskym životom, jeho štvrťami, jeho politickým a ekonomickým rozvojom ako aj s novými modernými charakteristikami, ktoré postupne francúzska metropola prináša počas týchto desaťročí. V tomto presne definovanom kontexte sa svet umenia transformuje, presúva a predstavuje novinky, ktoré postupne rozanalyzujeme prostredníctvom konkrétnych reprezentatívnych umeleckých diel tejto doby.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]