magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Oslavy Dňa mesta Košice pokračujú: Rytieri, galakocert i autá-veteráni
@ Kultúra -> Podujatia      May 07 2011 - 07:44 GMT

Ako sme už písali včera, po sprievode rytierov o 10.hodie je na programe Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien pri príležitosti pamätného dňa mesta v Historickej radnici na Hlavnej. Kto sa chce dozvedieť viac o meste, môže sa ísť po Košiciach túlať s Milanom Kolcunom (po slovensky: 10.30, 12.00, 14.00, 15.30 hod., dvojjazyčne - po anglicky a po slovensky: 17.00 hod,) alebo so Zoltánom Balassom (po slovensky: 11.00 hod., po maďarsky: 16.00 hod. ) v rámci už známej akcie  POTULKY MESTOM KOŠICE. Ich téma na tento víkend znie KOŠICE – HLAVNÉ MESTO. Zraz je ako zvyčajne pred Štátnou vedeckou knižnicou.

KOŠICKÝ HISTORICKÝ SVADOBNÝ SPRIEVOD uvidíte, ak budete na Hlavnej alebo Mlynskej, či pred priestranstvom za Štátnym divadlom, pri Dóme sv. Alžbety, pred Levočským domomv čase od 15.0016.00. Pôjde o priblíženie historických faktov z roku 1626, kedy sa v Košiciach konala svadba Gabriela Bethlena a Kataríny Brandenburskej. Históriu priblížia : Spoločnosť Via Cassa, hosťujúce šermiarske skupiny a skupiny vojenskej histórie zo Slovenskej a Českej republiky, Maďarska i Ukrajiny

 

MͼA PRE MAMU – je ďalšia z akcií. V našom meste to bude už 8. ročník obľúbeného podujatia pre celé rodiny, pri ktorom na oslavu materstva a rodičovstva môže každý prejsť jednu míľu. Súčasťou podujatia bude oceňovanie košických matiek so silným etickým príbehom. Účastníci sa stretnú v Mestskom parku.

Kasárne/Kulturpark, Kukučínova pripravili MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL VE¼MI KRÁTKYCH FILMOV so začiatkom o 18.hodine. Na KONCERTE PRI DOLNEJ BRÁNE o 18.30 sa predstaví hudobná skupina INDIANA. V tom istom čase, ale na pódiu pri Immaculate začne GALAPROGRAM - slávnostný program pri príležitosti pamätného dňa mesta Košice. Účinkujú: Aneta Langerová so skupinou, orchester Štátneho divadla Košice, sólisti opery Štátneho divadla Košice, tanečné štúdio S, Fun Voices,Vlado Zlatoš s skrobatickou skupinou, Patrik Žiga (saxofón); moderuje Richard Herrgott.

Nedeľa tiež ponúka bohatý program.

Či už je to celodenný program pre seniorov v areáli na VŠA Alejova, alebo CASSOVIA RETRO 2011 9. ročník medzinárodného stretnutia historických vozidiel. Obdivovatelia starých áut ich môžu vidieť od 10.00 – 13.00 CONCOURS D´ELEGANCE je súťaž krásy historických vozidiel do roku výroby 1960 spojená s propagačnou jazdou po centrálnom mestskom okruhu. Od 10.00 do 15.30  hod je to výstava historických vozidiel do roku výroby 1970 a budú aj rôzne súťažné disciplíny pre zúčastnené posádky. O 15.00 bude slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaží a odovzdávanie cien, o15.30 záverečný štart zúčastnených posádok historických vozidiel a propagačná jazda ulicami Košíc. Podujatie, ktoré pripravil Veterán klub Cassovia Retro Košice sa koná na Hlavnej ulici v priestore pred Štátnym divadlom.

Svoje dvere dokorán otvorilo viacero kultúrnych ištitúcii.  DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ budú mať  napríklad vo VÝCHODOSLOVENSKEJ GALÉRII,  VÝCHODOSLOVENSKOM MÚZEU, a v  MÚZEU VOJTECHA LÖFFLERA.

Z ďalších zaujímavostí by sme mohli upozorniť na RYTIERSKE SLÁVNOSTI o 13.00 hodine s programom - KOŠICE 1619 -rekonštrukcia historickej bitky z roku 1619 v komponovanom programe,účinkujú:  Spoločnosť Via Cassa, hosťujúce šermiarske skupiny a skupiny vojenskej histórie zo Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Ukrajiny. Uvidíme ich v Mestskom parku (za starou krytou plavárňou) ďalej na na BUCINATORES EXCELSI  VZNEŠENÝCH  TRUBAČOV. Nenechajte si ich ujsť od 14.30 do 16.00. .V repertoári je hudba starých vežových a chrámových trubačov – od renesancie a baroka cez klasicizmus až po súčasnosť a zaznie z balkóna Historickej radnice na  Hlavnej 59. Pri Immaculate i Dolnej bráne budú ako každý deň aj v nedeľu koncerty.

Na programe aj v nedeľu sú POTULKY MESTOM KOŠICE
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]