magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Literárny maratón v knižnici Jána Bocatia
@ Kultúra -> Literatúra      May 22 2011 - 09:01 GMT
Literárny maratón, ktorý organizuje Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach v spolupráci s Jazzovou sekciou v Prahe sa už po 8. krát uskutoční v dňoch 24.-25. mája 2011 od 10:00 hod.- do 10:00 hod. Okrem Prahy a Košíc sa bude čítať i v Lysé nad Labem. Čitatelia z radov širokej verejnosti si budú môcť pre svoje 15 minútové čítanie zvoliť úryvok z diela svojho obľúbeného autora, prípadne prezentovať vlastnú tvorbu. Čítať sa bude non stop 24 hodín.

Tohtoročný literárny maratón v Košiciach sa bude vyznačovať viacerými zaujímavosťami.Čítať sa bude z knihy, ktorá má vyše 500 rokov, zo storočných košických novín, z dievčenských pamätníkov ešte z Rakúsko-Uhorska. V podvečer budú čítať i vzácni hostia, známi slovenskí autori Oľga a ¼ubomír Feldekovci.


.Noc bude venovaná rozprávkam Tisíc a jedna noc. Čítať sa bude i v arabčine a možno príde i krásna Šeherezáda. Návštevníci maratónu pre ňu postavia palác z kníh, aby nemala núdzu o dobré príbehy. Obyvatelia Košíc môžu do knižnice nosiť rôzne staršie vydania rozprávok v rôznych jazykoch. Najstaršie vydanie alebo rozprávky v exotických jazykoch budú v knižnici vystavené a ocenené. Súčasťou výstavy bude aj najnovšie 7 zväzkové dielo v krásnej výtvarnej úprave v preklade Jána Paulyniho.


Literárny maratón bude obohatený o ďalšie sprievodné akcie. Podvečer o 17:00 hod. sa uskutoční beseda so známou literárnou dvojicou Feldekovcami, ktorí zároveň pokrstia literárny obrus knižnice.

Deti môžu kresliť rozprávkové bytosti a dospelí si môžu popásť zrak na výstave starých dievčenských pamätníčkov spred roka 1918.Pre nočných návštevníkov literárneho maratónu sú pripravené hry, súťaže, premietanie filmov. Čítajúci sa môžu potešiť nielen zo samotného čítania zaujímavých kníh, ale aj z fotografie alebo podobizne, ktorú zhotovia výtvarníci z klubu K-art. A možno aj z novej knihy, pretože všetci budú zaradení do zlosovania.


Non stop čítanie bude prenášané na stránke www.radiohortus.cz do celého sveta.Aj týmto podujatím chce Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach upriamiť pozornosť verejnosti na klasické čítanie.

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]