magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

USE the C!TY festival je tu!
@ Kultúra -> Podujatia      May 25 2011 - 14:20 GMT

USE the C!TY festival bude tento rok objavovať „novú“ časť mesta, Terasu, kde sa odohrajú dva festivalové dni. Nebude chýbať  už tradičná časť programu ako divadlo a tanec vo verejnom priestore, hudba v električke, animovaná fasáda a prezentácia urbánnej kultúry. Program je doplnený a posilnený cyklom Hudba v meste pod taktovkou zoskupenia VENI ACADEMY a ich koncertom Fontána mix, detským nedeľným programom s názvom Detská ulica, v ktorom uvidíme najvýznamnejšie slovenské a české bábkové divadlá, čaká nás tiež súťaž ilustrátorov, či kurz techniky beatboxu a mnoho ďalších nečakaných prekvapení. Ïalšou novinkou festivalu je prvý ročník mestskej hry, v ktorej budeme hľadať Mozog Terasy.  

Vďaka USE THE  C!TY festivalu je nezisková organizácia Košice 2013, n. o. jedným z lídrov medzinárodnej siete IN SITU. Preto máme za cieľ prezentovať najnovšie trendy z tvorby vo verejnom priestore a veríme, že znova ponúkneme neočakávané a nezabudnuteľné zážitky spojené s umením, ktoré obohatia náš pohľad na mesto, v ktorom spolu žijeme. 
 

STREDA 25.5.2011 

NÁKUPNÁ  HORÚČKA, 16:30, OC Galéria

VENI Academy + J. Viňarský  a spol.

VENI ACADEMY odohrá kultovú  a zároveň klasickú minimalistickú skladbu IN C od amerického skladateľa Terryho Rileya v priestoroch OC Galéria v Košiciach.

Súčasne so zvyšujúcou intenzitou koncertu narastie aj nákupná horúčka. Čo sa však stane keď  záhadne začneme strácať veci, ktoré nakupujeme, keď  začnú miznúť, vypadávať z tašiek? Medzi eskalátormi sa odohrá site-specific tanečné predstavenie štyroch slovenských a amerických profesionálnych tanečníkov (Jaro Viňarský, Zuzana Burianová, Martina Lacová a Mathew Rogeres).  

AJ TU SOM DOMA: Michal Ditte – Iveta Ditte Jurčová 

15:30 + 17:45 , Výmenník na ul. Obrody

Projekt “Aj tu som doma”  pripravilo Divadlo Pôtoň v spolupráci s realizačným tímom SPOTs ako prvý umelecký rezidenčný projekt vo Výmenníku na ul. Obrody. Počas dvojtýždennej návštevy Košíc v novembri 2010 zrealizoval, na základe zozbieraného materiálu a príbehov zo sídliska, divadelné performance spoločne s výtvarnou inštaláciou. Záverečné predstavenie “Aj tu som doma” zobrazuje čo v nás vyvoláva pocit, že sme skutočne doma.

Réžia: Iveta Ditte Jurčová, Dramaturgia: Michal Ditte, Hrajú: Henrietta Rab, Marián Andrísek, Ondrej Krajňák 

OTVORENIE FESTIVALU, Kasárne/Kulturpark, 18:30

18:30 vernisáž NANOHACH VEN!

19:00 oficiálne otvorenie festivalu

19:30 Byron Cox (USA) + lokálne hip-hopové tanečné skupiny

Výstava exteriérových fotografií  zachytávajúcich súbor Nanohach v akcii vo verejnom priestore v rokoch 2006–2011.

Festival USE THE C!TY oficiálne otvorí primátor mesta Košice R. Raši a riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ing. J. Sudzina spolu partnermi.

V programe otváracieho večera vystúpi popri lokálnych hip-hopových tanečných skupinách (DS Studio, LMC, Streed dance academy, Kamikadze crew) aj známy americký tanečník Byron Cox (USA), ktorý bude viesť workshop spolu s DS studiom (KE) v dňoch 26. - 27.05.2011.  
 

ŠTVRTOK 26.5.2011 

HUDBA V ELEKTRIČKE, 15:06 – 18:30

Na trase električky č.6 (Želez. stanica – Námestie Maratónu mieru) bude premávať mimoriadna električka, ktorá sa zmení na koncertný priestor. Zoskupenie hudobníkov VENI ACADEMY v nej odohrá niekoľko koncertov rôznych štýlov a prevedení. Cestujúcim spríjemní cestu klasická, súčasná, jazzová, ale aj rocková hudba. 

MESTSKÁ  HRA: MOZOG TERASY

MČ  Západ / Výmenník na ul. Obrody, 15:30 – 18:30

Projekt SPOTs v spolupráci s OZ Východné pobrežie predstavujú Košičanom mestskú  hru s názvom Mozog Terasy. Zúčastnené tímy budú súťažiť  a zároveň putovať po Terase, spåňať zadané úlohy a spoznávať svoje mesto inak ako doteraz. Mestská hra Mozog Terasy prevedie hráčov minulosťou sídliska, poskytne nové pohľady na každodennú prítomnosť a donúti zapojiť predstavivosť a fantáziu pri budovaní budúcnosti.  

ČÍTAJME V PARKU

Hlavná  ulica pri Immaculate, 14:00 –  18:00

Čítanie v parku je akcia organizovaná v spolupráci s festivalom Čítajme spolu. Čítania budú moderované Zuzanou Belkovou a Dadom Nagyom na Hlavnej ulici v parku pri Immaculate.

14.20 - 15.00 Feldekovci, Dana Zacharová, Valentín Šefčík

15.20 – 16.00 Alžbeta Verešpejová, Jana Bodnárová, ¼ubo Lehotský, Ján Mičuch

17.20 – 18.00 Erik Ondrejička, Juraj Šebesta, Zuzana Samková, Peter Gajdošík 

NEVESTA HÔ¼: František Švantner – Michal Ditte –  Iveta Ditte Jurčová

Divadlo Pôtoň

Námestie pred OC Galéria, 18.45

Inscenácia Švantnerovej Nevesty hôľ je realizovaná na uvenie mimo priestorov určených výhradne pre divadlo. Kontrastuje v nej súčasnosť s folklórnymi prvkami, mestské prostredie s prírodou, fantáziu a snovosť s expresiou a naturálnosťou. Nevesta hôľ vhodená do urbánneho verejného priestoru sa v inscenácii premieňa na postmoderný mýtus.

Réžia: Iveta Ditte určová, Hrajú: Henrieta Rab, Roman Mihálka, Lukáš Tandara, Marián Andrísek  

ŽIVÁ ARCHITEKTÚRA

fasáda Magistrátu mesta Košice, 21.30

Živá architektúra je projekt, ktorý technikou mappingu dokáže svetlom a optickými efektami dokonale oživiť nočné fasády budov. Projekciou svetla v tvare budovy a pohybových variácií umožňuje osvetľovať architektonické prvky na fasáde, meniť ich farbu, tvar a umiestnenie v priestore. Animácie vzniknú pod vedením Vj Clada (Cz) a s pomocou profesionálnej fotografky Kataríny Bričovej.

Projekt zahàňa tanečný  workshop pod vedením tanečníčky Kataríny Rampáčkovej, v spolupráci so súkromným tanečným konzervatóriom a večerný program, v rámci ktorého tanečníci predvedú pripravenú choreografiu spolu s mappingom a hudobným doprovodom Pj_Mj. Do premietania na steny sa bude môcť zapojiť aj verejnosť a ovplyvniť tak vizualizácie na fasádu budovy.  
 

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]