magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Čím prekvapí USE THE C!TY v piatok
@ Kultúra -> Podujatia      May 26 2011 - 13:32 GMT

Festival umenia vo verejnom pokračuje. Čo nás čaká zajtra?

PIATOK, 27. mája :

14:00 - FONTÁNA MIX - Hlavná ulica (spievajúca fontána) - nezvyčajné koncertné spojenie VENI ACADEMY, spievajúcej fontány a zvonkohry.

Nezvyčajné koncerty, v ktorých vystúpi spolu s VENI ACADEMY spievajúca fontána a zvonkohra. Každú hodinu odznejú 10 – 15 minútové skladby od súčasných stredoeurópskych skladateľov, vytvorené priamo pre túto udalosť. Celé námestie okolo fontány sa stane koncertným priestorom, využívajúcim všetky jeho špecifiká. Na záverečný koncert sa dokonca môžu pridať aj okoloidúci ako súčasť tohto netradičného hudobného zoskupenia. Stačí zobrať so sebou kľúče, igelitky alebo iné potencionálne hudobné nástroje a nasledovať inštrukcie dirigenta.

15:20 - KAFKA ALERT!  Hlavná ulica - Východoslovenská galéria - tanečné site-specific predstavenie pre náročného okoloidúceho.

Tanečné site-specific performance pre náročného okoloidúceho. Prestížny český režisér Jan Komárek (Cz) spracoval koláž obrazov z rôznych poviedok Franza Kafky do pohybového predstavenia. Toto predstavenie bolo vytvorené pre Noc múzeí 2010 v Prahe, preto bude predstavené v priestoroch Východoslovenskej Galérie, kde sa presunie spoločne s divákmi z Hlavnej ulice.

 

16:45 a 17:30 - ŠTRUKTÚRY VRATKOSTI - Železničná stanica + Hlavná ul. pri Immaculate - tanečné predstavenie. Nanohach a Karen Foss (No) redstavenie vzniklo v spolupráci s nórskou tanečníčkou a širokospektrálnou umelkyňou Karen Foss.  Oživuje tancom každodennú realitu verejného priestoru. Náhodní okoloidúci sa nečakane stávajú súčasťou spontánnej akcie, následne čoho majú možnosť vnímať tanec v inom kontexte ako pri bežnom tanečnom predstavení.

 

18:30 - UMENIE VO VEREJNOM PRIESTORE - IN SITU - Kasárne/Kulturpark - diskusné fórum pre verejnosť.

Diskusné fóra sú dobrou príležitosťou na stretnutia priamo s umelcami a organizátormi festivalu. V neformálnej atmosfére sa môžete dozvedieť viac o hlavných témach festivalu.

ÏALŠIE FESTIVALOVÉ FÓRA:

28.05. 13:00, bar Kasárne/Kulturpark: Hip-hopová kultúra v SR a v EU / Byron Cox (USA), J. Cossiga (Cz), Viktor Rosinsky, Stanica projekt

29.05. 18:00, bar Kasárne/Kulturpark: Záverečná diskusia festivalu / organizátori Košice 2013

 

20:00 - GEIŠBERG TRIO - dvor Bábkového divadla Košice

V spolupráci s Bábkovým divadlom Košice a Knižnicou pre Mládež vystúpi známy herec a folkový pesničkár Marián Gešberg spoločne s kapelou UMK, v ktorej pôsobí jeho syn. Spojenie živej hudby s kvalitnými textami je príležitosť pre prijemné strávenie piatkového večera vo dvore Bábkového Divadla Košice, pred jeho rekonštrukciou na rok 2013.

 Marián Geišberg vyrastal v Myjave. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave, absolvoval v roku 1979. Najskôr pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove (1979 - 1984), potom v Divadle SNP v Martine a od roku 1988 v Trnavskom divadle. Od roku 1992 je členom Činohry SND. Od začiatku svojej divadelnej kariéry hráva charakterové úlohy v dramaticky vypätých situáciách. Bratislavskí diváci ho poznajú ako hosťa Divadla a.ha. Okrem toho účinkoval v niekoľkých filmoch a viacerých televíznych inscenáciách. Je známy aj ako folkový pesničkár – autor aj interpret. Okrem CD Nápoky a Neladí, nevadí mu vyšli zbierky poviedok Ono ma to poje a Prejsť prahom a zavrieť dvere.

K Mariánovi Geišbergovi sa pridá talentovaný muzikant, spevák a dramaturg, jeho syn Martin Geišberg a časť jeho kapely UMK, zloženej z výborných slovenských hudobníkov. Hudba UMK je charakteristická jedinečnou hudobnou poetikou. Poetikou, ktorá vás rozosmeje, rozplače, či roztancuje.

 

21:00 a 22:15 - ÚTROBY KRAVY - OD Dargov - predstavenie Divadla na peróne.

DIVADLO NA PERÓNE

Divadlo na peróne vzniklo v roku 2005 ako nezávislá divadelná scéna so sídlom v centre súčasných umení IC Culture train v Košiciach. Myšlienka založiť divadlo bola logickým posunom v tvorbe jej zakladateľov a členov, Petra Kočiša, Zuzany Psotkovej a Jany Wernerovej. Tvorba Divadla na Peróne sa snaží o inovatívne spracovanie, založené na autorskej kolektívnej tvorbe. Ako autori divadelných hier siahajú po nových témach, rozširujú pôvodnú slovenskú divadelnú tvorbu. Tvoria také autorské predstavenia, ktoré svojim obsahom a formou zaujmú aj mladú nastupujúcu generáciu a tým prispejú k tomu, aby divadlo žilo ďalej…Prezentovali sa na mnohých domácich a medzinárodných podujatiach, tak ako aj v prechádzajúcom ročníku Festival USE the C!TY. Aktívne sa zapájajú do príprav projektu kandidatúry náš

Slovenská premiéra predstavenia Útroby kravy, ktoré Divadlo na Peróne pripravil s českým režisérom Janom Komárkom pre MeetFactory v Prahe. Poetika života ovplyvnená pocitmi pochybovania v súvislosti so spomienkami na obdobie komunizmu pod vplyvom neustáleho sledovania, kontroly a politického násilia vo verejnom priestore. Papierová balada: črevný katar asociácií na násilie a poetiku života, potemnelá cesta tráviacim systémom pamäte…

Hrajú: Peter Kočiš, Zuzana Psotková, Jana Wernerová, Spievajú: Lenka Suchánková, Dominika Divíšková / CZ/, Réžia: Jan Komárek /CZ/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]