magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jozef Lupták: „ Stále si myslím, že naše úsilie má zmysel.“
@ Kultúra -> Podujatia      May 31 2011 - 11:10 GMT

Aj tento rok si svoje miesto v kultúrnej ponuke Košíc našiel festival komornej hudby Konvergencie. Jeho umelecký riaditeľ a iniciátor Jozef Lupták je stále presvedčený, že takýto festival do Košíc patrí.

Čo vás „ núti“, presviedča o tom, že Konvergencie sa oplatí robiť a rok čo rok opakovať?

Existuje niekoľko dôvodov, ktoré ma doteraz vždy dokázali presvedčiť, že naše spoločné úsilie má význam. Tým prvým je hudba a sila, ktorou dokáže komunikovať. Nesmierne ma priťahuje hľadanie nových spojení, súvislostí a kontextov známych, menej známych i úplne neznámych diel.

Ïalej sú to umelci, na ktorých vidím, že priestor vytvorený festivalom Konvergencie je pre nich rovnakou radosťou a inšpiráciou ako pre mňa. Že energiu, hodnoty a emócie, ktoré do tohto projektu všetci vkladáme, dostávame zase naspäť. Teší ma tím ľudí, podieľajúcich sa na festivale, bez ktorého by som už nebol schopný Konvergencie produkovať.

Čo pre vás znamená, že ľudia si Konvergencie obľúbili, že s nimi už doslova rátajú?

¼udia v publiku sú spolutvorcami neopakovateľnej atmosféry Konvergencií, a preto sú pre mňa zvlášť dôležití. Bez publika by bol festival len súkromným stretnutím hudobníkov. My sa však túžime deliť o hudbu s inými, pretože veríme, že má nesmierny potenciál osloviť, zmeniť, naplniť, očistiť, dotknúť sa miest, kde už slová nestačia, priniesť inšpiráciu, nádej i radosť…

S čím prichádzajú Konvergencie tento rok do Košíc?

Tento rok začíname festival v Košiciach koncertom symbolicky vyjadrujúcim myšlienku Konvergencií, ktorou je spájanie často zdanlivo nespojiteľného: starého s novým, dramatického s pokojným, spirituálneho zo starého i nového sveta s profánnym, košického (Gregoriana, Zbor sv. Cecílie) so zvyškom Slovenska, Maďarska či dokonca hosťami zo zahraničia (Cello Colosseum). Táto niť sa bude vinúť celým festivalom.

Takže sa opäť spojí zdanlivo nespojiteľné...

Áno. Spojíme hudbu a tanec (Cello and Dance), diela súčasné (Jevgenij Iršai, Sisa Michalidesová), jazzové (trio Martina Valihoru) i takmer rockové (Hrana, Marián Varga). Nebude chýbať koncert pre deti a napokon skončíme oslavou komornej hudby v dielach  Dmitrija Šostakoviča a Ernõ Dohnányiho. Ich témou je vojna a mier alebo presnejšie život a smrť.

S čím teda vy osobne prichádzate tento rok do Košíc......

S presvedčením, že aj tento rok zaznie v Košiciach hudba, ktorá bude žiť. Verím, že si nájde cestu k ľuďom, ktorí z nej dokážu čerpať tak ako my.

 

Blažena SEDROVIČOVÁ  (KOŠICE, 30. máj 2011)

pdrobný program tu: http://www.cassovia.sk/news/17038

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]