magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

META: Košice 2013 budú diskutovať o umení vo verejnom priestore
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 20 2011 - 11:05 GMT

Umelecký riaditeľ Košice 2013, n.o, Peter Katina a manažér umeleckých a komunitných projektov Christian Potiron sa 20. - 23. júna 2011 zúčastnia medzinárodného seminára v holandskom Terschellingu, ktorý je organizovaný v rámci európskej siete pre umenie vo verejnom priestore IN SITU. Na programe seminára bude prezentácia a diskusia o umeleckých zámeroch, operačných princípoch a využití komunikačných nástrojov v rámci implementácie projektu META (Manifest Európy pre transformáciu prostredníctvom umenia).

Európska sieť pre umeleckú tvorbu vo verejnom priestore IN SITU vznikla v roku 2003. Projekt META je jej novým projektom na roky 2011 - 2016. Vďaka USE THE  C!TY festivalu je nezisková organizácia Košice 2013 jedným z lídrov medzinárodnej siete IN SITU. Festival už tretí rok prezentuje najnovšie trendy z umeleckej tvorby vo verejnom priestore

Projekt META objavuje výzvy spájajúce umenie a verejný priestor a ich vplyv na tvorbu súčasnej európskej spoločnosti. Zameriava sa najmä na tri hlavné témy: Európske premeny alebo ako sa dá vďaka umeniu vrátiť kúzlo verejnému priestoru, Walk in progress - mestské prechádzky, vďaka ktorým opäť objavujeme svoj životný priestor, a Spoločné mestá alebo ako umelecké diela čerpajú inšpiráciu z rôznych území a ich obyvateľov.

Najbližších päť rokov bude devätnásť kultúrnych organizácií zo štrnástich krajín pracovať spoločne tak, aby projekt META podporil rozvoj súčasnej umeleckej tvorby určenej pre verejný priestor a spoluúčasť miestnych obyvateľov. Každú z troch hlavných tém projektu garantuje osobnosť zo sveta ako reprezentant skúseností, vedomostí a kreativity. Filozof Bernard Stiegler zastrešuje Európske premeny, producent Robert Wilson mestské prechádzky Walk in progress a Zora Jaurová, dramaturgička a bývalá umelecká riaditeľka Košice 2013 n.o., zabudnutú a pritom tak dôležitú solidaritu Spoločných miest.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]